Як і по всій країні, у передвиборчому Рівному теж активно використовують чорний піар та приховану рекламу. Так само є свої казуси і важливі нюанси. Складається враження, що більшість політиків традиційно мають своїх виборців за буратін у країні дурнів.

Виборчий плакат Радикальної партії у Здолбунові розриває шаблони. Перший рядок – проти популізму. Другий – абсолютно популістський – тарифи на вила! Список партії Олега Ляшка до обласної ради на Рівненщині очолює Оксана Лозова – мати народного депутата Андрія Лозового, яка до цього часу не була помічена у активному громадсько-політичному житті. Що це як не протекціонізм?

RIVNE_screen 2– Ви задаєте питання, скажем так, дискременетаційне, але… харашо, я дам відповідь. На нашій нараді наш лідер Олег Валерійович Ляшко сказав, що першими номерами йдуть практично всі, хто очолює обласні організації. На перспективу ми знайдемо молодого, амбіційного і такого, який вміє.

Та що там мати Лозового, мером Рівного хоче стати цілий Олег Ляшко. Колись цього пана звали Олег Бернацький і за влади Януковича він очолював Радивилівську райдержадміністрацію. Та перед виборами в парламент він вирішив скористатися розкрученим ім’ям і навіть набрав більше восьми відсотків у своєму окрузі з центром у Дубні. Тепер зі зміненим прізвищем, вочевидь, планує пошити в дурні рівнян? На жаль, Олег (Бернадський) Ляшко не дотримався обіцянки зустрітися із журналістами і відповісти на запитання.

RIVNE_screen 3Обласні виборчі списки «Батьківщини» натякають на те, що партія йде до обласної влади з метою всіх вилікувати. Майже чверть усього списку – лікарі. Чому?

На це питання не зміг чи не захотів відповідати обласний лідер політ сили екс-нардеп Микола Кучерук. Тому питаємо у громадського експерта.

АНАТОЛІЙ БОНДАРЧУК, громадський спостерігач ГМ «Опора»:

– Коли одна професія явно домінує, а в програмі партії про це жодним словом ніяким чином не сказано, то тут виникає питання, або партія просто недобросовісно підходить до написання своїх програм, або просто намагається взяти в свої списки людей, які мають авторитет для того, щоб подолати п’ятивідсотковий бар’єр, щоб набрати найбільшу кількість голосів і найбільшу кількість мандатів.

Гучною новиною стало повідомлення про нещодавно спійманого на хабарі прокурора Рівненського району Андрія Таргонія, який планує стати депутатом. Він балотується у Костопільську районну раду від «Опозиційного блоку». Хто не пам’ятає – це той «мамин прокурор», якого тягав за краватку один з лідерів «Правого сектору» Сашко Білий. І якого так активно захищала мама. До речі, про маму. Під час революції Ірина Таргоній пишалася, що вона активістка Майдану, а тепер вона у списках «Опозиційного блоку» до обласної ради.

RIVNE_screen 5Навіщо опозиціонерам такий вантаж?

ОЛЕКСІЙ ЛОЗЯН, голова Костопільського районного осередку «Опозиційного блоку»

– До мене особисто звернувся Андрій Таргоній з таким проханням: чи може він взяти участь у виборчих перегонах. Враховуючи те, що я його знаю змалечку, він колись як я був начальником у Костополі міліції, то він писав нариси про міліцію, і дуже… він має такі нахили писати і зараз пише. Це раз. Знаю його з дитинства. Потім його знаю коли він був вже зрілим. Я знаю, що молодий, освітчений і принциповий. Друге – я знаю його батька. Тому що з батьком працював багато років в міліції. І третє – я знаю його мати, а мати – голова Громадської ради при Костопольській адміністрації. Там теж дуже серйозна конкуренція була, 26 організацій і її вибрали – авторитетна жінка.

Але колишні регіонали та литвинівці йдуть на вибори не лише під прапором «Опозиційного блоку». На Рівненщині у них більше шансів потрапити у ради під прапорами нової провладної сили – президентської «Солідарності». Так, у їхньому обласному списку ми нарахували чотирьох колишніх представників Партії регіонів і блоку Литвина. Також у список «Солідарності» увійшов друг очільника Державного управління справами часів Кучми Ігоря Бакая Олександр Данильчук, який після Майдану потрапив під сміттєву люстрацію. Для чого провладній силі такі кандидати?

RIVNE_screen 6СЕРГІЙ ШТУРХЕЦЬКИЙ, голова рівненської територіальної організації БПП «Солідарність»

– Коли партійним будівництвом займатися це неперспективна і неблагодарна в Україні справа, то, в принципі, складати списки ще важча ситуація. І все таки останнє визначальне слово скажуть виборці. Ці кандидати, можливо до яких і є питання, вони мають пройти народну люстрацію і визначитись чи вони достойні місця в депутатських кріслах чи ні.

Ще одна тривала, хоч і не протизаконна, але абсурдна тенденція й надалі зберігається по всій країні. В органи місцевого самоврядування йдуть державні та муніципальні чиновники – голови адміністрацій, начальники управлінь, директори і завідуючі держустанов. Як депутати вони мали би служити своїм виборцям, але насправді як чиновники служать своїм роботодавцям – меру, губернатору, президенту. Очевидний конфлікт інтересів.

АНАТОЛІЙ БОНДАРЧУК, громадський спостерігач ГМ «Опора»:

– Тут, мені здається, є такий певний конфлікт інтересів. Людина ця має визначитися, або вона хоче працювати у виконавчій владі, тобто відстоювати інтереси держави… або разом з тим іти працювати в місцеве самоврядування і відстоювати інтереси територіальної громади.

Загальне враження від передвиборчої агітації – бруд, брехня, зневага до виборців. Англійське прислів’я про те, що чесність – найкраща політика, на жаль, у Рівному поки не працює.

ВОЛОДИМИР ТОРБІЧ, Рівненське агентство журналістських розслідувань для проекту «Слідство.Інфо»