Великі клуби із футбольними зірками і повними трибунами вболівальників чи дитячі команди — усі вони грають за складними схемами. І що ефективніша схема, то кращий результат на полі. GRA_screen 2От тільки у футболі він стає відомий одразу після матчу. Про ефективність схем аферистів з владних кабінетів жертви дізнаються згодом.

GRA_screen 3Одна з них – Віталій Богатський, начальник служби КП “Електромережі-Південне”.

Это было январь февраль месяц 14-го года, хотя сделка была сделана в августе 13-го. А в момент января-февраля изъялись все финансы. То есть, порядка тридцати миллионов.

GRA_screen 4Комунальне підприємство “Електромережі-Південне” підпорядковується дніпропетровській облраді. Його створили, щоб брати на баланс і обслуговувати колишні відомчі електромережі. Про свій зв’язок із великим футболом тут дізналися, коли випадково отримали угоду купівлі-продажу, за якою підприємство нібито накупило сертифікатів венчурного фонду Євро-2012 на тридцять мільйонів гривень.

GRA_screen 5«Продавець передає покупцю, комунальному підприємству “Електромережі-Південне”, іменні інвестиційні сертифікати, товариства із обмеженою відповідальністю “Всеукраїнська управляюча компанія, пайовий венчурний інвестиційний фонд “Євро-2012”. Договірна вартість пакету цінних паперів — 30 мільйонів гривень».

Куди потім поділися ці самі цінні папери фонду “Євро-2012”, які нібито отримали комунальники, на підприємстві не знають. Але експерти впевнені: ці папірці нічого не варті.

GRA_screen 6«Венчурный фонд зарегистрирован в Донецке и не очень понятно, куда и для чего он будет инвестировать, – пояснює директор інвестиційної компанії Руслан Магомедов. – Скорее всего, это так называемые мусорные ценные бумаги. То есть, те бумаги, которые изначально создавались, чтобы ими заменять какие-то реальные ценности».

Руслан Магомедов працює на ринку цінних паперів дев’ять років. Але не пригадує, щоб комунальники вкладали кошти у венчурні фонди — надто небезпечно. Адже це фонди із підвищеним ризиком.

В принципе, сейчас, после тех революций и всего, что произошло, комиссия по ценным бумагам своей задачей видит именно борьбу с такими ценными бумагами.

Якщо комунальники гроші втратили, їх мала отримати інша сторона угоди — продавець. Ми їдемо Дніпропетровськом шукати щасливців, які змогли обміняти свою макулатуру, папірці під назвою «Євро-2012», на тридцять мільйонів гривень.

Це у великому футболі переможець отримує приз і славу. А ТОВ “Рантьє-Днєпр”, що отримала 30 мільйонів гривень, прописана у обідраній двоповерхівці.

– Тут домофоны и еще пара компаний.

– Домофоны и еще пара компаний?

– Да. А в этом здании ничего больше нема.

Ми обійшли усі офіси, та про мільйонерів із “Рантьє-Днепр” ніхто не чув. Зрештою, отримуємо телефон Сан-Санича, який веде облік орендарів.

– Мы разыскиваем компанию, которая находится по адресу Переулок Добровольцев, 15. Называется «Рантье-Днепр».

– Не, я не видел таких. А что, они вам должны? Та их все ищут. Не только.

GRA_screen 7Заступника директора КП “Електромережі” Романа Хребто, що уклав таку невигідну угоду нібито від імені комунальників, на самому підприємстві ніхто не знає, каже начальник служби КП “Електромережі-Південне” Віталій Богатський.

 Он у нас не был оформлен на предприятии. Может, он где-то кем-то был назначен, но оформляться он не оформлялся.

Загадковому заступнику директора на момент укладення угоди ще навіть 23-х років не виповнилося. А прописаний він був у гуртожитку. Директор комунального підприємства Леонід Суходольський, з яким нам вдалося поспілкуватися телефоном, заступника згадав. І одразу перевів стрілки.

От имени Вашего предприятия выступали не вы, а выступал зам директора, некто Хребто. Был ли у вас такой заместитель? 

Ну там что-то меня просили, но я, честно говоря, не знаю человека этого досконально, чтобы о  чем-то говорить. Я же говорю: я в этом не участвовал. Это с облсоветом.

Ага.

Это они проводили.

GRA_screen 8Отже, загадковий заступник директора із правом першого підпису — це людина Дніпропетровської облради. З Партії Регіонів. Реальний початок афери – це літо 2013-го. Тоді облрада, якою безроздільно керували регіонали, примусила КП «Електромережі-Південне» розрахуватися з ахметівським обленерго за борги Аульського водоводу. Це комунальне підприємство теж належить облраді і забезпечує водою дві третини населення області.

Борг віддали електромережами, які обслуговували, каже Богатський.

Мы своим имуществом рассчитались за долги Аульского водовода. Имущества нет. Денег нет. Зарплата не выплачивается.

“Аульський водовід” віддав частину боргу векселями, тобто своїми борговими розписками, на 30 мільйонів гривень. Та  реально комунальники поміняти їх на живі гроші і використати не могли, каже експерт Руслан Магомедов.

Любое предприятие может купить бланки векселей и выпустить столько, сколько хочет. Проблема в том, что получить деньги по векселю достаточно сложно. Для этого надо иметь влияние на векселедателя большое.

От тільки впливу на «Водовід» у комунальників з електромереж не було, але він був у власника обох підприємств, каже директор КП «Електромережі-Південне» Леонід Суходольський.

– Я этих векселей в глаза не видел и ничего не менял. Это надо с облсоветом. Имущество – да, было. А по векселям я вам ничем не помогу. Я ни в чем не участвовал.

GRA_screen 9Облрада – поняття загальне. Але є конкретна особа, що відповідає за комунальне майно. Це – заступник голови облдари Євгена Удода, регіонал Віктору Науменко. Він контролював стан справ на обох підприємствах і мав доступ до інформації про наявність коштів на рахунках водоводу.

«Из той сделки, что я видел – нельзя, конечно, утверждать однозначно – но признаки такие, что была организована схема по выводу денег из предприятия», – каже експерт Руслан Магомедов.

Борг спокійно лежав на “Аульскому Водоводі” півроку. Аж раптом у січні 2014 з’явився загадковий заступник директора з облради, і за кілька днів борг перетворився на векселі. За доброю волею облради за ними можна було отримати гроші. Але векселі одразу ж поміняли на папірці «Євро-2012», а самі векселі отримало ТОВ «Рантьє-Днєпр». Комунальники впевнені, що гроші за векселями було одразу отримано, каже заступник директора КП “Електормережі-Південне” Олег Саввутін.

GRA_screen 10В феврале 2014 года к нам обратился с просьбой составить акт взаиморасчета. Но когда приехали представители аульского водовода, они были удивлены, что акт мы составили неправильно. Со слов представителей, нашему предприятию было выдано векселей на 30 миллионов, после чего большая сумма уже была оплачена.

Обидва комунальні підприємства належать облраді. Отже, провернути усю операцію могла лише вона. Коло замкнулося.

Що ж сталося у грудні 2014-го? Майдан у розпалі, на вулицях зіткнення. Владі потрібні гроші на загони тітушок. Це, звісно, припущення. Можливо, гроші просто вкрали. Яка із версій правильна, має встановити прокуратура. Адже ми назвали імена усіх учасників.

ОЛЕКСАНДР КУРБАТОВ, Слідство.Інфо