Українська медицина давно перестала бути безкоштовною. Примусові побори та добровільні «подяки» лікарям створили альтернативну систему фінансування медичних закладів. І немає трагедії, коли зібрані з пацієнтів кошти медперсонал пускає на закупівлю ліків та ремонт закладу. Справжня трагедія, коли передані лікарям гроші кладуться в кишеню, а пацієнт помирає.  

Горе прийшло в родину Науменків в жовтні минулого року. Через невдалі пологи 25-річна Наталiя Науменко померла в лікарні. Немовля під час пологів лікарі також не врятували. Без мами залишилась трирічна донька. Мати померлої жінки вважає, що виною усьому стали дії медперсоналу першого міського пологового будинку:

NIKOLAEV_screen 1

– Я вважаю, що винен пологовий будинок… Вони зобов’язані були викликати швидку допомогу. Повинна була лікар, яка її вела, повинна була знаходитися там… Bсе покрито мороком, нам ніхто нічого не розповідає… Маючи такий тиск, вони взагалі не мали права змушувати її народжувати – вони повинні були зробити кесарів розтин. Я розумію – свята. Їм не хотілося возитися. Я розумію – це платно. Але сказали б – ми б заплатили…

Перший пологовий будинок Миколаєва заслужив у місті недобру славу. За останні вісім років тут померло під час пологів чотири породіллі, дві з них минулого року. Це найвищий показник материнської смертності серед таких закладів на Миколаївщині.

NIKOLAEV_screen 2

Ольга Жукова багато років судиться з персоналом цього пологового. Її донька Марина померла тут на третій день після пологів:

– Я вже не пам’ятаю, хто до мене підійшов із співробітників першого пологового будинку, і каже: «Вашу дівчинку угробили. Ми Вашу дівчинку угробили. Заводьте кримінальну справу і запрошуйте міліцію. Тому що на розтині тут можуть написати діагноз не той, який правдоподібний»…

Мати померлої звернулась до правоохоронців. Але розслідування причин трагедії почало буксувати вже з самого початку. Комісія Oблздраву дійшла висновку, що смерті уникнути було неможливо. Останнє слово мала сказати комісія Mіністерства. Але її висновки матері не показали.

NIKOLAEV_screen 3

– Підходжу до юриста Oблздраву. Вона мені відповідає: «Ваша дочка при житті не дала Bам дозвіл на те, щоб ви знайомились з її медичною документацією. Ми Вам не даємо дозволу знайомитися».

Але жінка все ж таки змогла витребувати висновки столичних експертів. І вони її  вразили. Виявилось, що загибелі породіллі можна було уникнути і в трагедії є провина миколаївських лікарів. Утім, справедливість досі не поновлена: кримінальне провадження регулярно закривається, суди тривають по сьогодні.

Скандальна репутація закріпилася не тільки за цим пологовий будинком, але й за його головним лікарем. За останні шість років він тричі потрапляв в ДТП, гасаючи містом на дорогих позашляховиках. Шість років тому його жертвою стала молода жінка, яку  він збив на пішохідному переході. На щастя, постраждала відбулася травмами и залишилася живою. Але ці автомобільні пригоди ніяк не вплинули на кар’єру та добробут головлікаря. Bін так само на посаді, а про пологовий будинок №1 ходять чутки, що народжувати тут чи не найдорожче у місті.

NIKOLAEV_screen 4

– Дві тисячі ми заплатили – відповідають щасливі породілля на сходах Пологового №1.

– А куди ви заплатили? В руки давали? – питаємо.

– В руки. Ясна річ, куди це йде. Йде суто в руки ….

– Платили після пологів? По-моєму, в день пологів ми заплатили. При вступі. Вони говорили так: берете гроші з собою, приїжджаєте, оплачуєте палату і вперед.

NIKOLAEV_screen 5

Чи стікаються гроші, які передаються пацієнтами, струмками до головного лікаря? Наіля Гільмутдінова розповідає свою iсторію:

– Я чула, що лікарі збирають. І завідувачі відносять йому. Чула я таке, але у нас зібрати годі було й віднести йому теж. Якби у мене було що, я хіба б сиділа без роботи?

П’ятнадцять років вона пропрацювала в першому пологовому будинку в генетичній лабораторії. Це була справа її життя, вона допомагала подружжям лікувати безпліддя. Але рішенням міської ради лабораторію скоротили. Вона натякає, що головний лікар не боровся за лабораторію через те, що її працівники не хотіли йому матеріально дякувати за турботу.

NIKOLAEV_screen 6

– А вам натякали, що потрібно «носити» щось?

– Питання – звідки я візьму, що треба заносити. У нас контингент – то діти з вадами розвитку та розумовою відсталістю. Вони самі як живуть і де вони самі візьмуть? Ніхто нам нічого не купував, доходило, що самі пацієнти приносили нам самі реактиви. У нас не було нічого, щось просити у Волохова було марно. Тому він нас тихенько зовсім прибрав.

Як і всі державні пологові будинки, перший миколаївський – офіційно безкоштовний. Втім, як у більшості українських медичних закладів, і особливо в пологових будинках, тут кожна послуга має свою ціну. За перебування в палаті треба платити, як в готелі. Окреме питання – гонорар бригаді акушерів, які приймають пологи.

NIKOLAEV_screen 7

Втім, головний лікар запевняє, що ніхто нічого з майбутніх батьків не просить і не вимагає. Каже: породіллі самі гроші несуть.

– Є люди, які по п’ять тисяч давали. Я вам просто пояснюю: кожна людина по-своєму… Є людина, яку ми оперували, і готовий і двадцять тисяч дати. Ми маємо право запрошувати… Батько готовий дати п’ятдесят тисяч. Це індивідуально, щоб ви були в курсі  – каже головлікар.

Журналісти «Слідства.інфо» під виглядом подружньої пари, де жінка при надії, відправилися в перший пологовий будинок щоб дізнатися, скільки коштуватиме народження дитини. Персонал наполягає: всі послуги безкоштовні. Але щасливі батьки, які вже пройшли через пологи, розповідають геть протилежне:

– Скільки з вас взяли?

– 1300.

– Це окрема палата чи ні?

– Загальна.

– А скільки палати індивідуальні?

– Окремі, начебто, дві з копійками.

– Тут окрема дві тисячі. Ну, було два місяці тому. Але краще брати окремо. Є, коротше, дешевше, на кшталт, туалет не в… Одна знайома взяла, потім пошкодувала. Краще переплатити трохи, незручно, на дитину залишити.

– А за пологи скільки платили?

– Від 800 до 2000 палата.

– Від 800 до 2000?

– Палата …

– 800 – 1200 палата.

– А ось медсестрам теж треба?

– Шоколадку.

– А більше нічого не треба?

– За бажанням. Краще дати, щоб менше проблем було.

NIKOLAEV_screen 8

Те, що народити дитину в державних українських пологових будинках коштує тисячі гривень – вже давно не новина. Нереформована й погано забезпечена українська медицина змушує майбутніх батьків купувати медикаменти, доплачувати за непросту роботу акушерів та за ремонти в палатах. Але одна річ, коли громадяни своїми грошима неофіційно закривають дірки у фінансуванні вітчизняної медицини. І зовсім інша, коли головні лікарі перетворюють державний медичний заклад на персональний бізнес-проект. Наприклад, як нам відповіли на наш запит, кімнату для фотографування новонароджених, головлікар свого часу передав власному сину. Заробіток тут непоганий – майже 500 гривень за фотосесію.

NIKOLAEV_screen 9

Головний лікар Євген Волохов керує першим пологовим будинком майже 30 років. За цей час він встиг стати заслуженим лікарем України, депутатом міської ради та почесним громадянином Миколаєва. Та крім цього, його родина встигла непогано поправити свої статки. Більша частина сімейного майна записана на сина. А це: дві квартири, два позашляховика, три земельні ділянки та шикарний будинок біля моря. Сам головний лікар володіє квартирою у Миколаєві на 85 квадратних метрів.

NIKOLAEV_screen 10

Земельні ділянки Волохова-молодшого знаходяться у відомому курорті Коблево, що на березі Чорного моря. Клаптик землі тут коштує від 20 до 60 тисяч доларів. Останню ділянку син головного лікаря придбав у вересні минулого року. Сам головний лікар походження статків своєї родини коментувати не схотів:

– Євгене Павловичу, дозвольте кілька питань.

– Дозвольте, я поїду у банк.

– Щось термінове?

– Ми маємо там благодійну форму придбати, що ми там робимо для пологового будинку допомогу у комп’ютеризації. І скоро буду. Ну, через годину. Дайте свій телефон.

– Ми можемо у дівчат залишити.

– Вам благодійну допомогу?

– Ні, не мені. Мені не треба. Я багатий чоловік! А що таке багатство? Tи маєш сім’ю, дітей и внуків. Правильно?

NIKOLAEV_screen 11

В сьогоднішніх реаліях багато породіль не бачать іншого виходу, як дати гроші за те, щоб пологи пройшли спокійно. Хронічно недофінансована медицина не залишає їм іншого вибору. От тільки отримавши  чималу суму грошей, деякі лікарі надають зовсім не ті медичні послуги, на які розраховували пацієнти.

/Ярослав Чепурний, Олег Оганов, Миколаївський центр журналістських  розслідувань для «Слiдства.Iнфо»