Бізнесмен Харес Юссеф, якого пов’язують із російською організованою злочинністю та раніше звинувачували у відмиванні грошей українського олігарха Дмитра Фірташа, вклав майже 3 мільйони доларів у інвестиційний фонд mbloom. Цей фонд виявився неуспішним, однак мав непересічного патрона — давнього ділового партнера сина кандидата в президенти США Джо Байдена Хантера.

Про це йдеться у розслідуванні Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Матеріал вийшов у рамках проєкту FinCEN Files — аналізу витоку даних із американської державної Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами, які стосуються підозрілих транзакцій на загальну суму близько 2 трильйонів доларів.

Як ідеться в розслідуванні, наприкінці 2015 року сирійський бізнесмен Харес Юссеф інвестував 2,98 мільйона доларів у mbloom — фонд запуску технологій, який спільно фінансували Гавайська корпорація стратегічного державного розвитку та Rosemont Seneca Technology Partners (RSTP). Компанією RSTP керував Девон Арчер, на той час — близький діловий партнер Хантера Байдена, сина теперішнього кандидата в президенти США Джо Байдена.

Невдовзі mbloom закрили ще до його повноцінного запуску — після того, як Арчера заарештували у справі про шахрайство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: FinCEN Files: правоохоронців США зацікавили компанії, пов’язані з Петром Порошенком

Харес Юссеф має сирійське та українське громадянства, протягом певного часу навчався в Україні та отримував нагороди від президента Леоніда Кучми. За часів президентства Віктора Ющенка він був його радником, зокрема займався питаннями іноземних інвестицій та бізнесовими контактами. Юссеф багато років вів справи в Україні, в тому числі у нафтогазовій сфері. Експосадовець часів Ющенка Олег Рибачук також заявляв, що саме Юссеф порекомендував Ющенку Дмитра Фірташа на роль посередника в постачанні газу з Росії.

У 2017 року австрійські правоохоронці затримали Юссефа через можливу причетність до відмивання грошей Дмитра Фірташа на території Іспанії. За версією офіційного слідства, Юссеф розпоряджався потоками грошей, що надходили йому від українського олігарха. Затримання відбувалося в межах «іспанської справи Фірташа» щодо відмивання мільйонів євро. Згодом австрійські колеги закрили справу щодо Хареса Юссефа, іспанські колеги намагалися оскаржити це рішення.

Хареса Юссефа пов’язують із Семеном Могилевичем — російським кримінальним авторитетом, одним із найбільш розшукуваних осіб у світі. Також згадується про зв’язки Юссефа з Махером Асадом, старшим сирійським генералом, братом президента країни Башара Ассада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які підозрілі операції Янукович, Курченко, Фірташ і Тимошенко здійснювали через латвійські банки: розслідування FinCEN Files

Саме підозрілі зв’язки Юссефа й привернули увагу банківських працівників, які позначили його перекази на рахунки mbloom як підозрілі. Як зазначає OCCRP, посилаючись на дані звіту про підозрілу діяльність, Національний банк міста Лос-Анджелес «не зміг перевірити, чи перераховані кошти походять від законного бізнесу пана Юссефа або від його передбачуваних зв’язків із російськими та українськими кримінальними елементами».

Хоча Байден-молодший раніше був причетний до компанії Девона Арчера RSTP, наразі немає ніяких доказів, що він грав якусь роль в угоді Юссефа з mbloom. В заархівованій версії веб-сайту RSTP від ​​2014 року Байден значиться керуючим директором компанії у Вашингтоні. Однак на момент інвестицій Юссефа його ім’я вже було видалено з веб-сайту.

«Містер Байден розірвав стосунки з технологічними RSTP до цієї транзакції», — підтвердив також речник Хайтера Байдена Джордж Месірес.

Фінансові записи, які перевірили журналісти, показують, що Юссеф перераховував кошти на особистий рахунок Арчеру, а не безпосередньо mbloom. Він же на той час регулярно здійснював платежі Байдену.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $34 000 за «наліпки для клавіатури», $200 000 за «нижню білизну»: як компанія часів Януковича відмивала гроші — розслідування

За словами сирійського бізнесмена, інвестиція в фонд була ініціативою Арчера, який на той час працював із Байденом у правлінні української газової компанії Burisma Holdings. Харес Юссеф зазначає також, що з Байденом-молодшим він не спілкувався. 

Після визначення інвестицій Юссефа «підозрілими» інвестиційний фонд повідомив банку, що поверне бізнесмену гроші. Та Харес Юссеф отримав назад лише 277 тисяч доларів. Більша частина з решти суми, як встановили журналісти в роботі з документами FinCEN Files, натомість переказали на компанію, пов’язану з mbloom.

Сам Юссеф звинувачення у зв’язках з організованою злочинністю назвав «лайном».

Зазначимо, раніше стало відомо завдяки розслідуванню в межах проекту FinCEN Files, що український Дмитро Фірташ у період із 2010 по 2014 роки використав щонайменше 190 мільйонів доларів із стабілізаційних кредитів, які Національний банк України видав на підтримку життєдіяльності проблемного «Надра Банку». Останній належав Фірташу. Однак, замість покращувати ліквідність банку, підприємець витратив ці гроші на, зокрема, купівлю акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату.