Колишній президент України Петро Порошенко купував дорогоцінні витвори мистецтва, наприклад, картину Іллі Рєпіна та скульптуру Сальвадора Далі, через офшорні компанії, поки австрійський банк закривав очі, включивши до власників компаній замість самого Порошенка його соратника Сергія Зайцева.

Загалом Порошенко контролював щонайменше 6 офшорних компаній,  які обробляли багатомільйонні транзакції. Ще 11 компаній, виявлених журналістами, також пов’язані з бізнес-імперією експрезидента. Про це йдеться  у розслідуванні Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Згідно з рахунками-фактурами та іншими документами, які проаналізували журналісти OCCRP, Петро Порошенко та його дружина Марина у 2009 -2012 роках придбали меблів у елітних італійських виробників на суму понад 100 000 доларів через офшорну фірму Vernon Holdings (БВО). Поліс, виданий власною страховою компанією Порошенка, засвідчив, що колишній президент був бенефіціарним власником Vernon Holdings. Але у записах австрійського Райффайзен Банку, де офшор мав рахунки, замість Порошенка банк вказав бенефіціаром його давнього бізнес-партнера Сергія Зайцева.

У розслідуванні також йдеться, що у травні 2012 року Порошенко придбав сюрреалістичну скульптуру — слона Сальвадора Далі — за 338 500 доларів на аукціоні Sotheby’s у Нью-Йорку за допомогою офшорної компанії Linquist Ltd. Як і з іншими фірмами, Райффайзен вказав Зайцева бенефіціарним власником Linquist. Згідно з документами, отриманими OCCRP, Порошенко мав довіреність на  Linquist, яка згодом продала статую одній з українських медіакомпаній Порошенка за 342 500 доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: БІЗНЕС ПЕТРА ПОРОШЕНКА ПЕРЕПИСАЛИ НА СИНА ЗА РІШЕННЯМ «РОТШИЛЬДІВ» — ПРЕССЛУЖБА ПОРОШЕНКА

До речі, саме за допомогою Linquist була відбувся продаж міноритарного пакету Порошенка медіахолдингу UMH group Борису Ложкіну, мажоритарному акціонеру, який згодом став керівником адміністрації президента Порошенка. Пізніше Ложкін продав всю компанію бізнесмену часів Януковича Сергію Курченку.

У 2013 році Порошенко знову використав Vernon Holdings, щоб придбати витвори мистецтва за 4,8 мільйона фунтів стерлінгів, зокрема і полотно російського класика  Іллі Рєпіна «Козаки на  Чорному морі».  Пізніше компанія передала цю картину особисто Порошенку у приміщенні Почесного консульства Сейшельських островів у Києві. Тоді консул Сейшельських островів Олег Гладковський був другом і діловим партнером Порошенка. Минулого року Державне бюро розслідувань заборонило продаж або вивезення з України колекції , заявивши, що вона була незаконно ввезена в країну без сплати митних платежів.

Офшорні фірми були пов’язані між собою борговими угодами, які використовувались для змішування коштів, зазначається у розслідуванні OCCRP. Мартін Вудс, керуючий директор консалтингової фірми AML Woods і експерт з питань фінансової злочинності, вважає, що, хоча банк «повинен надійно захищати конфіденційність клієнтів, він ніколи не повинен забезпечувати секретність клієнта».

«[Ми] маємо право здійснювати належну перевірку в законодавчо визначених рамках. Подальші розслідування та обшуки належать виключно компетентним державним органам», — відповіли на питання журналістів OCCRP у банку Райффайзен.

Юристи Петра Порошенка у відповідь на запит OCCRP повідомили, що Порошенко не має нічого спільного зі згаданими компаніями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: FINCEN ЗАЦІКАВИЛИ КОМПАНІЇ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПЕТРОМ ПОРОШЕНКОМ