Команда з 25 журналістських організації з усього світу, серед яких і «Слідство.Інфо», отримала нагороду #IJ4EU Impact Award за розслідування Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) про компанію у Києві, яка ошукує людей по всьому світу, пропонуючи вкласти гроші у біткоїни.

Про це повідомляє Invetigative Journalism for Europe.

Нагородою # IJ4EU Impact Award відзначають найкращі транскордонні журналістські розслідування проведені в країнах Європи та за її межами. Цьогоріч переможців обирало журі під керівництвом кореспондента The Guardian Шона Вокера.

У розслідуванні OCCRP Fraud Factory журналісти розповіли про компанію «Мілтон Груп», розташовану у центрі Києва, яка пропонувала своїм клієнтам інвестиції у криптовалюту. Під виглядом продажу біткоїнів вони ошукали десятки людей. Лише за 2019 рік компанія отримала понад 65 мільйонів євро «вкладень у криптовалюту». З опитаних журналістами жертв ніхто так і не зміг повністю повернути свої кошти.

Над матеріалом працювало 25 центрів журналістських розслідувань — зі Швеції, Чехії, Мексики, Чилі, Австралії тощо. З України над розслідуванням працювала агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо».

«The Fraud Factory — це потужна робота журналістів, яка показала людські обличчя в сумній історії міжнародного шахрайства», — зазначив голова журі Шон Вокер.

Прочитати українську версію розслідування можна тут: «Примарні біткоїни і торговці мріями».

Окрім цього, ще один проєкт, над яким працювало «Слідство.Інфо», потрапив у список фіналістів. Йдеться про серію розслідувань FinCEN Files, до якого долучилися журналісти з 88 країн. Вони отримали доступ до масиву документів Мережі по боротьбі з фінансовими злочинами (Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN), державної агенції США, яка відслідковує підозрілі фінансові операції. 

Майже півтора роки журналісти досліджували та перевіряли підозрілі транзакції на загальну суму два трильйони. Серед українців, до списку потрапили Ігор Коломойський, Ринат Ахметов, Віктор Янукович та Петро Порошенко. Так, чотири міжнародні банки повідомляли про підозрілі фінансові операції на понад 65 мільйонів доларів. Їх здійснювали компанії, повязані з Петром Порошенком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які підозрілі операції Янукович, Курченко, Фірташ і Тимошенко здійснювали через латвійські банки: розслідування FinCEN Files

Всього нагороду отримали автори чотирьох розслідувань. Також переможцями обрали організацію Forbidden Stories про розслідування убивства мальтійської журналістки Дафни Каруани Галіції, серія матеріалів про загублених дітей-мігрантів у Європі проєкту Lost In Europe. Нагороду також отримав ще один проєкт OCCRP — серія розслідувань The Troika Laundromat про транскордонну схему відмивання коштів, до якої причетний свого часу найбільший приватний інвестбанк Росії.