У понеділок 16 листопада Апеляційний суд Києва скасував заочний арешт колишнього президента України Віктора Януковича у справі про розгін активістів Революції Гідності. Це рішення ухвалила колегія суддів у складі Ольги Юрдиги, Тетяни Фрич та Юрійя Сливи. І до доброчесності кожного з них є питання.

Скасувати заочний арешт президента-втікача просили його адвокати — Олександр Горошинський та Ігор Федоренко. Таким чином вони хотіли припинити дію ухвали Печерського райсуду Києва, який заочно взяв під варту Януковича у справі про організацію насильницьких злочинів 18-20 лютого 2014 року.

Цікаво, що вказана колегія суддів ухвалювала ще одне скандальне рішення. Наприкінці 2019 року вони звільнили під особисте зобов’язання Володимира Цемаха, колишнього «командира протиповітряної оборони Сніжного», який воював за так звану «Донецьку народну республіку» у 2014-2015 роках. Цемаха підозрюють у причетності до збиття малазійського Боїнга на Донбасі у 2014 році. Тоді загинуло 298 людей. Для міжнародного суду він міг бути одним із ключових свідків у справі про цю авіакатастрофу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивці полковника СБУ, 14 росіян і підривники Одеси та Харкова: Кого Україна віддала на обмін

Також судді Ольга Юрдига та Тетяна Фрич, за даними «Чесно», були у складі колегії суддів, яка у грудні 2011 року залишила без змін вирок Печерського райсуду Києва, яким колишню прем’єрміністерку Юлію Тимошенко засудили до 7 років ув’язнення у справі про перевищення службових повноважень (при укладенні в 2009 році газових угод з Росією).

Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції вказала на значні недоліки судових процесів проти колишніх членів уряду (в тому числі, щодо Юлії Тимошенко), які могли порушити їхнє право на справедливий суд. У резолюції Європейського парламенту зазначили також, що засудження Юлії Тимошенко є проявом вибіркового правосуддя.

Європейський суд з прав людини у справі «Тимошенко проти України» визнав, що ця справа була наслідком політично мотивованого переслідування лідера опозиції. Зрештою, у 2014 році Верховний Суд України переглянув справу та скасував вирок Печерського суду та ухвалу Апеляційного суду Києва.

Також, за даними ProSud, Юрдига та Юрій Слива в 2019 році скасували арешт конгресно-виставкового центру «Парковий», також відомого як «вертолітний майданчик Віктора Януковича». А судді Слива та Фрич були у складі колегії, яка приймала рішення щодо справи про вбивство Павла Шеремета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 30 «суддів Майдану» успішно пройшли оцінювання за останні пів року

Слива, окрім цього, входить до списку «суддів Майдану». У 2014 році він залишив у силі рішення щодо позбавлення водійського посвідчення учасника автопробігу до Межигір’я.

Вища рада правосуддя згодом вказала, що під час розгляду матеріалів щодо активіста суддя порушив норми процесуального права, однак у притягненні Сливи до дисциплінарної відповідальності відмовила. Про причетність до переслідування активістів Революції Гідності іншої судді — Тетяни Фрич – також зазначали у «Громадському люстраційному комітеті», передає «Чесно».

Як зазначає ProSud, усі троє суддів успішно пройшли переатестацію у 2016 році. Зараз вони отримують підвищені зарплати — лише за минулий місяць кожен із них отримав по близько 150 тисяч гривень.

Нагадаємо, у вересні Володимир Зеленський призначив до складу Національної ради з питань антикорупційної політики Олега Татарова — заступника керівника Офісу Президента України, який раніше був адвокатом чиновників часів Януковича Андрія Портнова та Вадима Новинського.