«Судді Майдану» успішно проходять переатестації у Вищій кваліфікаційній комісії (ВККС). Починаючи з травня цього року, переатестувалося вже 28 таких суддів. Відтепер вони призначені на посади суддів довічно й отримуватимуть вищу зарплату.

Нещодавно Верховна Рада проголосувала за перезапуск ВККС. Тепер законопроєкт повинен підписати президент Володимир Зеленський. Але поки цього не сталося, кваліфікаційна комісія продовжує проводити оцінювання суддів. І серед тих, хто успішно проходить оцінювання, є «судді Майдану», а також судді, які отримали висновок про недоброчесність.

Під час Революції гідності майже 350 суддів ухвалювали рішення проти активістів Євромайдану. За даними Prosud, звільнили з них тільки 110 (станом на 1 лютого 2019 року — ред.). Частина тепер намагається поновитися через суди. ВККС за три роки роботи залишила на посадах близько 100 «суддів Майдану».

Як підрахувало Слідство.Інфо, за останні пів року комісія успішно переатестувала щонайменше 28 таких суддів. Деякі з них мали бути люстровані або перебували під слідством. Тільки протягом одного дня, 25 жовтня, ВККС визнала 17 суддів із висновками про недоброчесність «такими, що відповідають займаній посаді». 

Зокрема, 25 жовтня успішно пройшов оцінювання суддя Вінницького міськрайонного суду Андрій Михайленко, який під час Революції гідності ухвалював рішення проти активістів. У лютому 2014 року він дозволив провести обшуки в чотирьох людей, які начебто брали участь у захопленні будівлі Вінницької ОДА під час Євромайдану. Михайленко не згадав про це в декларації доброчесності.

Дії судді Києво-Святошинського суду Київської області Владислава Лисенка, який забрав водійські права у щонайменше 10 активістів Автомайдану, розслідувала Генеральна прокуратура. Прокурори досліджували епізод, коли Лисенко скаржився адвокату підсудного. Суддя казав, що розуміє, що активіст не винен, але мусить ухвалити рішення проти нього — боявся, що «гроші підкинуть і посадять».

Також у щонайменше двох активістів Автомайдану забрав права суддя Оболонського райсуду Києва Олександр Луценко. Однак він не розповів про це у декларації  доброчесності. Вища рада правосуддя (ВРП) — орган, який безпосередньо звільняє суддів — побачила порушення в Луценка, однак для його звільнення забракло голосів.

Слідство.Інфо вже розповідало про інших «суддів Майдану», які пройшли оцінювання ВККС. Зокрема, нещодавно переатестацію пройшов суддя Солом’янського райсуду Києва Віталій Українець, відомий тим, що у 2017 році відпустив сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова з-під варти.

Суддя Солом’янського райсуду Києва Марина Лозинська, яка відправила у СІЗО на два місяці учасника Євромайдану, якого перед тим побили «беркутівці», також стала суддею довічно. Також Лозинська щонайменше чотири рази була в окупованому Криму та Москві. Хоча, за її словами, до російської столиці вона не відвідувала, просто там пересідала, щоб добратися в Крим до матері.

Також арештувала євромайданівця, попри те, що йому була потрібна допомога медиків, суддя Голосіївського райсуду Києва Тетяна Шевченко. Крім цього, вона забирала водійські права у щонайменше трьох учасників Автомайдану, які їхали до резиденції Януковича. 

Суддя Харківського окружного адмінсуду Ольга Ізовітова-Вакім у листопаді 2013-го двічі заборонила будь-які мирні зібрання на території Харкова. Як ідеться у висновку Громадської ради доброчесності, вона обгрунтувала це рішення начебто збільшеним рівнем захворюваності у місті. А 15 жовтня ВККС визнала її «такою, що відповідає займаній посаді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Суддівська кров»: успішна історія «дяді Юри» та крах суддівської династії