Прокурор Костянтин Кулик, який розслідував справу “про 1,5 мільярда Януковича”, та засуджений у цій справі колишній харківський прокурор Аркадій Кашкін були однокурсниками й одночасно почали працювати у прокуратурі Харкова. Це випливає з документів, які отримали журналісти Слідства.Інфо.

Прокурор Костянтин Кулик

Кулик своє знайомство з однокурсником та земляком заперечує. Якщо ж факт знайомства нинішнього та колишнього прокурорів за межами скандальної справи буде доведено, це може свідчити про використання Куликом своїх зв’язків для легалізації фактично незаконної конфіскації 1,5 млрд доларів. Таку думку висловив Слідству.Інфо юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

За законом, каже Савін, прокурор, який має особисті зв’язки з підозрюваним чи обвинуваченим, не може брати участь у процесі. “Якщо цей факт буде доведено, то прокурор Кулик має понести кримінальну відповідальність за зловживання службовим становищем та службове підроблення”, – говорить юрист.

Спільне минуле

Сьогодні Костянтин Кулик – заступник начальника департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури, до того – військовий прокурор сил АТО. Про Аркадія Кашкіна відомо мало. У 2014 році він виявився підозрюваним, а згодом – засудженим у гучній “справі мільярдів Януковича”. Чоловік продав свої паспортні дані та став фіктивним директором компанії, а потім щомісяця отримував гроші за злочинну “допомогу”. На момент розгляду справи Кашкін вже був безробітним.

А от починали Кулик та Кашкін свою кар’єру разом. Ще в 90-х роках обидва були студентами денної форми навчання факультету №1 Національної юридичної академії (тепер – університеті) України імені Ярослава Мудрого. 30 червня 1999 року обидва отримали дипломи спеціалістів.

Про це Слідство.Інфо дізналося з архівної довідки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

 

На цьому прокурорський зв’язок не закінчився. Виявляється, обидва – і Кашкін, і Кулик, – почали кар’єру в харківській прокуратурі. Це підтверджують ще дві довідки, отримані Слідством.Інфо. Кашкін працював у органах прокуратури Харкова з березня 1999 по квітень 2002 року, а тоді звільнився за власним бажанням. У ці ж роки Кулик також працював у харківській прокуратурі, однак у іншому районі міста. У 2002 році він перевівся в обласну прокуратуру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Знову однокурсники та колишні колеги зустрілися через багато років – у 2014 році. Тоді Костянтин Кулик вів “справу про 1,5 мільярда Януковича”, у якій згодом і було засуджено Кашкіна. Він пішов на угоду зі слідством, яке очолював його однокурсник Кулик, визнав вину і відбувся штрафом.

Спільна справа

У березні 2014 року слідчі Генеральної прокуратури вперше допитали Кашкіна. Уже тоді Костянтин Кулик очолював групу прокурорів, яка працювала над “справою про мільярди Януковича”. Тоді Кашкін визнав, що став фіктивним власником однієї з компаній олігарха-втікача Сергія Курченка. За фіктивне підприємництво його оштрафували на 51 тисячу гривень. У нього не було стільки грошей, тому суд замінив штраф на громадські роботи.

Через 3 роки, навесні 2017 року, Кашкін знову пішов на угоду зі слідством. За даними опублікованого у ЗМІ засекреченого вироку Краматорського районного суду, у “справі про 1,5 мільярда Януковича”, Аркадій Кашкін отримував $2000 щомісяця за участь у злочинній організації та відмиванні її доходів.

Він ще раз розповів слідчим, що продав свої паспортні дані для використання компаніями, пов’язаними з Курченком. Це зізнання дало можливість групі прокурорів на чолі з Куликом звинуватити Кашкіна в іншому злочині – легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Саме повторні зізнання Кашкіна дали змогу конфіскувати у дохід держави $1,5 мільярда з рахунків фірм, пов’язаних з Курченком. Вдруге Кашкін визнав вину. Його засудили до п’яти років позбавлення волі, але одразу ж звільнили від відбування покарання з випробувальним терміном.

Нічого спільного

Тим часом у прокурора Кулика справи теж погіршилися – НАБУ звинуватило у незаконному збагаченні. Кулик прийшов до суду в бадьорому настрої та у супроводі кількох адвокатів, але з журналістами спілкувався неохоче.

Саме перед судовим засіданням у цій справі журналістка Слідства.Інфо запитала прокурора про його засудженого однокурсника.

“Давайте на моїх умовах будемо спілкуватися, а не на ваших”, –  каже Кулик на прохання журналістки Слідства.Інфо прокоментувати довідку з харківського вишу. Він не хоче говорити під запис, поспіхом проривається через турнікет і виходить на вулицю. “Я не вчився з Кашкіним, це легко перевірити”, – каже Кулик ще до того, як побачив документ. Але навіть після того, як побачив довідку стверджує, що вперше зустрів Кашкіна лише у 2014 році.

Кулик продовжує: “І працювали ми не разом. Про те, що він працював у прокуратурі, я дізнався у 2014 році, коли він був затриманий”. Прокурор каже, що навіть спільних знайомих з Кашкіним не має, і не вбачає у цій історії жодного конфлікту інтересів.  

Прокурор Костянтин Кулик з адвокатами на судовому засіданні

Активіст Олександр Ружанський працював слідчим у прокуратурі Харківської області. Він особисто знає і Кулика, і Кашкіна, тому не вірить, що вони раніше не були знайомі. “У прокуратурі працює не така велика кількість людей, щоб не знати одне одного,”- каже Ружанський.

На його думку, співпраця Кулика та Кашкіна має ознаки конфлікту інтересів та саме знайомство з Куликом забезпечило Кашкіну покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Головне зображення – Оглядач.