Житомирська окружна прокуратура судиться з компанією «Фаворит ОПТ», яка належить екснардепу Бориславу Розенблату. Прокурори вимагають визнати недійсним укладений договір між «Фаворит ОПТ» та Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради та стягнути з компанії  1,66 млн грн — це весь прибуток, який вона отримала під час реконструкції спортивного майданчика у місті.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради у 2019 році віддало  1,66 млн грн  на реконструкцію місцевого спортивного майданчика компанії «Фаворит ОПТ». Цю закупівлю перевірив Антимонопольний комітет України (АМКУ) та виявив порушення.

У своєму рішенні АМКУ пише, що «Фаворит ОПТ» та ТОВ «Перфект Білдінг», які змагались одне з одним за можливість реконструювати спортивний майданчик у Житомирі, насправді імітували конкуренцію, щоб підряд отримала «Фаворит ОПТ». 

Однією з умов, щоб закупівля відбулась — є наявність конкуренції, під час якої учасники тендеру зменшують вартість своїх пропозицій, а держава економить кошти. Деякі бізнеси намагаються обійти цю умову та йдуть на аукціон з пов’язаними компаніями, які імітують цю конкуренцію.

Саме за таку імітацію АМКУ й оштрафував «Фаворит ОПТ» та ТОВ «Перфект Білдінг» на 272 тис. грн. Антимонопольний комітет виявив, що тендерні пропозиції компаній мають подібності в оформленні документів, а також мають спільних працівників.

Слідом за рішенням АМКУ, Житомирська окружна прокуратура звернулась до Господарського суду Житомирської області з позовом про повернення 1,66 млн грн, які «Фаворит ОПТ» отримала від держави за реконструкцію. Прокурори вважають, що компанія діяла проти інтересів держави, чим порушила 3 частину 228 статті Цивільного кодексу України.

Згідно з інформацією аналітичної системи YouControl, ДП «Фаворит ОПТ» АТЗТ «Фаворит» з’явилась на ринку в 1996 році. Цей бізнес зараз контролюють Олена та Жанна Розенблати — це сестра та дружина екснардепа Борислава Розенблата.

Екснардепа Борислав Розенблат

Розенблат був обраний нардепом у 2014 році від «Блоку Петра Порошенка» та під час виборів президента у 2014 був довіреною особою Петра Порошенка.

Поки Розенблат мав мандат депутата, він встиг потрапити у декілька скандалів. Один був у червні 2017 року. САП та НАБУ викрили нардепа у так званій «бурштиновій справі». За версією антикорупційних органів, Розенблат та нардеп від «Народного фронту» Максим Поляков за хабар обіцяли допомогти іноземній фірмі з видобутком бурштину в Україні. За гроші вони обіцяли сприяти ухваленню у Раді «потрібних» змін у податковий та митний кодекси, а також вплинути на різних посадовців, щоб допомогти компанії отримати ліцензію на видобуток бурштину. 

Також журналісти-розслідувачі повідомляли, що компанія родини Розенблата зірвала багатомільйонний ремонт кращої гімназії Донеччини, відмовившись починати роботи без передплати.

Розенблат засвітився і під час повномасштабної війни. Фірма родини Розенблата отримала 650 млн грн передплати від Міноборони на виготовлення партії БПЛА, яка виявилась сумнівної якості. Як з’ясували журналісти Bihus.info, Міноборони загалом замовило у фірми 55 БПЛА «HAWK» на 807 млн. грн, але у день здачі виробник привіз лише 4 комплекси, два з яких не змогли злетіти, а один – втрачав зображення.

Читайте також: У Чернігові понад 70 млн грн грантових коштів віддали компанії, яка до цього нечесно перемагала на державних тендерах