Чернігівська міськрада віддала ремонтувати школу, яка постраждала від російських обстрілів, ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРИНГ». Цю компанію штрафували за змову на торгах і зараз правоохоронці перевіряють якість виконаних ремонтних робіт в іншому договорі. Компанією зацікавилася Держаудитслужба, яка знайшла порушення під час проведення закупівлі. Через це її можуть скасувати. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

На початку грудня 2023 року управління капітального будівництва Чернігівської міської ради оголосило тендер на третій етап капітального ремонту загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №19 у місті.

Людмила Шелупець / фото suspilne.media

Директорка школи Людмила Шелупець розповідала, що заклад освіти росіяни обстріляли 6 березня 2022 року. Було чотири прямих влучання у заклад і вісім — на подвір’я біля школи. У школі вибило 515 вікон, всі двері, пошкодило 80 кабінетів, приміщення актової зали, спортивного залу, коридори, центральний вхід, зруйнувало басейн, системи електро- та теплопостачання, покрівлю.

За ремонт школи Чернігівська міська рада заплатить 78 млн грн. Начальниця відділу публічних закупівель управління капітального будівництва міськради Оксана Сердечнюк розповідала, що в бюджеті є лише близько чотирьох мільйонів гривень на цю закупівлю, тому решту братимуть з грантів. Поки ще шукають спонсорів, які заплатять за ремонт. 

За можливість отримати цей підряд прийшла позмагатись лише одна компанія — ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРИНГ». Вона понизила свою пропозицію на 0,5% від очікуваної вартості й з нею уклали угоду. Компанії Їй потрібно завершити ремонт будівлі, зокрема зробити близько 40 кабінетів, третину коридорів, чашу басейну, відремонтувати дах, систему опалення, зовнішнє утеплення та інше.

Ремонт цієї школи робили поетапно й підряди на попередні етапи теж отримало ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРИНГ», як єдиний учасник. Роботи вже виконані й компанія заробила на цьому 7,5 та 7,6 млн грн

Державна аудиторська служба України, яка контролює чи якісно державні органи використовують кошти, зацікавилася цією закупівлею. Ще до укладення договору Північний офіс Держаудитслужби почав перевірку, бо виявив ознаки порушення законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі. Закупівлю через це можуть скасувати. В управління освіти є час до 20 січня, щоб відреагувати на зауваження аудиторів. 

Компанія «УТБ-ІНЖИНІРИНГ» не вперше фігурує в перевірках Держаудитслужби. Так, голова Держаудитслужби Алла Басалаєва повідомляла, що під час аудиту бюджету Чернігівської міської територіальної громади за 2021 та 2023 роки Держаудитслужбі перешкоджали в отриманні потрібної інформації.

«Аудитори звернулися до правоохоронних органів, оскільки КП «Чернігівводоканал» та два управління Чернігівської міськради не надали необхідних підтверджуючих документів про використання багатомільйонних надходжень на відновлення міста після ворожих обстрілів», — каже Алла Басалаєва.

Басалаєва розповідала, що аудитори вже зафіксували порушень на майже 2 млрд грн, але перешкоджання роботі не дозволяє перевірити якість використання ще 1 млрд 340 млн грн.

Серед компаній, які заважають проводити аудит, є і «УТБ-ІНЖИНІРИНГ», яка не надає необхідних документів. 

До слова, правоохоронці зараз перевіряють якість виконання реконструкції одного з водопроводів у Чернігові у рамках укладеного договору з КП «Чернігівводоканал» та ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРИНГ». На ці ремонтні роботи міська рада виділила 371 млн грн.

За день до укладання договору з компанією на завершення ремонту школи її оштрафував Антимонопольний комітет України. «УТБ-ІНЖИНІРИНГ» та ТОВ «ЕКО КОМФОРТ ГРУПП» імітували конкуренцію під час змагання за державні підряди. За це компанії оштрафували на 23 млн грн.

Журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися з начальницею відділу публічних закупівель управління капітального будівництва міськради Оксаною Сердечнюк щодо штрафу для «УТБ-ІНЖИНІРИНГ» від АМКУ. Фахівчиня каже, що на момент перевірки пропозиції компанії не було інформації від Антимонопольного комітету, тому в юридичній площині відділ освіти нічого не порушив, коли підписав договір з «УТБ-ІНЖИНІРИНГ».

За інформацією аналітичної системи YouControl, ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРИНГ» з’явилася на ринку в 2016 році. Компанію заснував колишній адвокат Михайло Томилко, але зараз її контролює теж колишній чернігівський адвокат Павло Хайтов

За час свого існування «УТБ-ІНЖИНІРИНГ» підписала угод з держзамовниками на 3,87 млрд грн