Спільнота «Медіарух» вимагає відкрити кримінальну справу на працівників СБУ, а також територіального центру комплектування та соціальної підтримки Солом’янського району через інцидент із журналістом «Слідства.Інфо» Євгенієм Шульгатом. У такий спосіб спецслужбовці хотіли покарати розслідувача, який викрив елітне майно керівника департаменту кібербезпеки СБУ Іллі Вітюка. Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо».  

У понеділок 1 квітня у супермаркеті в Оболонському районі Києва до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку. 

Завдяки відео з камер спостереження «Слідство.Інфо» встановило, що вказівки працівникам ТЦК давав співробітник СБУ, а саме департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері інформаційної безпеки. Це саме той департамент СБУ, про голову якого, генерала Іллю Вітюка, кількома днями раніше Євгеній Шульгат зробив розслідування.  

«Напередодні публікації журналістського розслідування команда «Слідства.Інфо» зіткнулася з неодноразовими натяками про недоцільність оприлюднення матеріалу. Ця обставина, на тлі подальших подій з наміром вручити персональну повістку журналісту-розслідувачу представниками ТЦК, сприймається нами як цілеспрямоване залякування за відмову підкорятися цим попередженням, а також як можливе замовлення, що виконується руками військових структур. Окрім того, оприлюднене «Слідством.Інфо» відео з камер спостереження явно вказує на незаконне стеження СБУ за журналістом», — йдеться у зверненні.

«Медіарух» направив звернення президенту Володимиру Зеленському, очільнику СБУ Василю Малюку, генпрокурору Андрію Костіну, міністру оборони Рустему Умерову та головнокомандуючому ЗСУ Олександрові Сирському.

«Ми, українські журналісти та медійні організації, учасники Медіаруху, звертаємося до вас з вимогою встановити справедливість та захистити права журналістів в Україні. Ситуація, що склалась з переслідуванням журналіста-розслідувача «Слідства.інфо» Євгенія Шульгата викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань», — йдеться у заяві.

Пізніше Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський дав завдання командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку з приводу оприлюдненої інформації виданням «Слідство.Інфо» щодо спроб вручити повістку їхньому журналісту після викривального розслідування стосовно співробітника спецслужби.

«Професійна діяльність журналістів користується повагою керівництва Збройних Сил України та охороняється законодавством України. Збройні Сили України засуджують будь-які випадки порушень з боку військових посадових осіб. За матеріалами,  опублікованими Громадською організацією «Слідство.Інфо», мною визначено завдання командувачу Сухопутних військ ЗСУ провести службову перевірку. За результатами службової перевірки будуть прийняти відповідні рішення», — пише Сирський.

8 квітня Офіс Генерального прокурора повідомив, що розпочав кримінальне провадження через інцидент із журналістом «Слідства.інфо». Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено Головному слідчому управлінню Державного бюро розслідувань. (ОНОВЛЕНО 08.04 об 14:55)

Читайте також: Повістка як помста. СБУ використала військкомат для переслідування журналіста «Слідства.Інфо» за його викриття