Попри військову агресію Росії проти України, яка триває вже більше шести років, станом на червень 2020 року в Україні працювало близько 13 тисяч компаній, які мали російських засновників чи бенефіціарів. Станом на 2018-й рік обсяг активів російських компаній в Україні складав 8,7 мільярда доларів — близько 2% від активів усіх українських фірм.

Про це йдеться в дослідженні аналітичної системи YouControl.

Як зауважують аналітики з посиланням на дані Єдиного державного реєстру України (ЄДР), у понад 7 тисячах випадків частка російської власності становить більше 50%, а в 2,3 тисячах — менше 25%.

Також, за даними YouControl, у 177 випадках кінцевим бенефіціаром таких компаній є юридичні особи, що начебто суперечить українському законодавству. Як зауважує економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина, деякі російські компанії у такий спосіб приховують справжнього бенефіціара, аби «сховатися» від українських санкцій та продовжувати працювати в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майно в Криму та російські санкції: що відомо про нового голову зовнішньої розвідки

За даними дослідження Центру економічної стратегії, станом на 2018 рік найбільше російських компаній було зареєстровано у Києві — 725. Також значна кількість компаній — у межах від 58 до 104-х — працювало у Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Київській та Запорізькій областях.

Крім того, як зауважують аналітики, деякі українські компанії також ведуть бізнес в Росії. Зокрема, 618 українських фірм є засновниками російських компаній або некомерційних організацій (НКО). Із них 592 активні. Найбільше українських фірм у Росії представлено в оптовій торгівлі, операціях з нерухомістю, будівництві, тимчасовому розміщенні харчування.

Зауважимо, що після початку російської агресії в Україні у 2014 році міжнародна спільнота, серед якої Європейський Союз та США, почала вводити санкції проти Росії, зокрема щодо російських компаній та фізичних осіб. В Україні закон «Про санкції» ухвалили у серпні 2014 року.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», молдовський металургійний завод, що розташований на території самопроголошеної «ПМР» та з 2015 року де-факто належить уряду невизнаної республіки, у 2018 році потрапив під українські санкції. Однак у 2019 році санкції з підприємства зняли — ймовірно, за дорученням тодішнього президента Петра Порошенка.