Марія Горбань, Слідство.Інфо

Молдавський металургійний завод, що розташований на території самопроголошеної «ПМР» та з 2015 року де-факто належить уряду невизнаної республіки, торік потрапив під українські санкції. Однак, як з’ясували журналісти RISE Moldova та «Схеми», 2019 року санкції з підприємства зняли — ймовірно, за дорученням Петра Порошенка.

Молдавський металургійний завод (ММЗ) — єдиний в Молдові завод, який переробляє металобрухт і є одним з «бюджетоутворюючих підприємств» так званої «ПМР».

ММЗ потрапив під українські санкції в травні 2018 року указом Петра Порошенка. Причини потрапляння до «чорного списку» не розголошувалися. Однак, як ідеться в журналістському розслідуванні, від 2014 року більшість українських поставщиків брухту для ММЗ опинилися на територіях так званих «ЛНР» та «ДНР».

Але за рік, 19 березня 2019 року в указі Порошенка з оновленим списком юридичних осіб, які підпадають під санкції, ММЗ уже не було. Натомість під санкції потрапила Кишинівська компанія Novastal prim. Як з’ясували журналісти, компанія ймовірно причетна до поставок брухту з України на Молдавський металургійний завод в обхід санкцій.

У розпорядженні журналістів опинилася копія листа прем’єр-міністра Молдови Павла Філіпа. Він просив українського прем’єра Володимира Гройсмана й президента Петра Порошенка «знайти рішення для розблокування діяльності» Молдовського металургійного заводу, зокрема, виключити підприємство із санкційного списку.

На питання журналістів про зняття санкцій з Молдавського металургійного заводу, в РНБО відповіли, що таке рішення мотивовано пропозицією СБУ. Своєю чергою, в Службі безпеки сказали, що ініціатива належить Адміністрації президента України.

Президент України Петро Порошенко, Київ, 24 квітня 2019 року. Палінчак Михайло / POOL / УНІАН