Держаудитслужба скаржиться на те, що Таврійський національний університеті імені Вернадського вже вдруге не допустив її працівників до ревізії університету. Аудитори зауважують, що в них це перший випадок, коли їхніх фахівців не пускають на перевірку закладів вищої освіти. Водночас в.о. ректора університету Володимир Казарін зауважує, що аудиторів не допустили через те, що вони начебто не дотрималися вимог закону.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення Держаудитслужби та коментаря Казаріна.

Причиною недопуску, як зауважують аудитори, начебто стало обмеження законодавством перевірок бізнесу, до яких університет нібито не має жодного стосунку, «позаяк повністю утримується коштом державного бюджету».

«Складається враження, що посадовим особам університету є що приховувати, бо вони цілеспрямовано не дають можливості фахівцям Держаудитслужби перевірити використання бюджетних коштів та державного майна», — резюмують аудитори.

Також вони додають, що звернулися «для вжиття заходів» до виконувача обов’язків міністра освіти Сергія Шкарлета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАЗК заявляють про тиск із боку Держбюро розслідувань через Олександра Бабікова

Водночас ректор університету Володимир Казарін у коментарі «Слідству.Інфо» зауважив, що аудиторів не допустили через те, що вони нібито не дотрималися вимог закону.

«Там було три причини: перша — за законом перевірка повинна бути в планах на рік вперед. Цього не було зроблено. Друге — вони оперативно запланували й тричі змінили ці плани. Ці переноси також незаконні. І трете — вони про свою появу повинні чи за місяць, чи за півтора повідомляти — а вони нам прислали за два-три дні (повідомлення — Ред.), що ми до вас приходимо», — вважає Казарін.

Також, за словами в.о. ректора, хоч їхній університеті і державний, проте частково сам заробляє на себе, а відтак займається господарською діяльністю.

Зауважимо, що наприкінці вересня поточного року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло Казаріна до реєстру корупціонерів. У відомостві заявили, що керівник університету систематично відмовляв їм у наданні документів, які НАЗК запитувало в межах перевірки інформації про можливе порушення посадовими особами університету вимог законодавства з питань захисту викривачів. 

У зв’язку з цими подіями, як зауважують в НАЗК, Міністерство освіти і науки притягнуло Казаріна до дисциплінарної відповідальності.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», НАЗК почало повну перевірку декларації начальника департаменту кіберполіції Олександра Гринчака. Це означає, що за результатами попередньої перевірки — так званого «моніторингу способу життя» — агентство виявило невідповідність рівня життя кіберполіцейського задекларованому ним майну і доходам. Раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що Гринчак «приховав» будинок у Києві вартістю щонайменше 7,5 мільйона гривень, у якому може мешкати із сім’єю.