Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) рекомендує Державному бюро розслідувань (ДБР) звернути увагу на конфлікт інтересів у першого заступника директора органу Олександра Бабікова. Зокрема, Бабіков був адвокатом президента-втікача Віктора Януковича, а саме ДБР відповідає за розслідування справ Януковича і проваджень щодо злочинів на Майдані загалом. Водночас, за словами керівника НАЗК Олександра Новікова, ДБР через це викликало його на допит і намагається тиснути на нацагенство.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з повідомлення на офіційному сайті НАЗК від 21 вересня.

Як зауважує Новіков, він написав листа голові комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради Денису Монастирському, в якому зазначив про необхідність усунути порушення закону «Про запобігання корупції», а саме постійний конфлікт інтересів Олександра Бабікова.

У чому НАЗК бачить конфлікт інтересів

Як раніше встановило «Слідство.Інфо», Бабіков був адвокатом президента-втікача Віктора Януковича. При цьому саме ДБР відповідає за розслідування справ Януковича і проваджень щодо злочинів на Майдані загалом. Після призначення ексочільниці ДБР Ірини Венедіктової на посаду Генпрокурорки, повноваження керівника правоохоронного органу почергово виконують перший заступник і заступники голови ДБР. Відтак виникнення конфлікту інтересів у Бабікова, на думку НАЗК, є неминучим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заступник голови ДБР Януковича «не захищав»

«Конфлікт інтересів у заступника директора ДБР Бабікова буде постійним. Єдиним заходом (для повного вирішення конфлікту інтересів — НАЗК) у цьому випадку може бути лише його звільнення з посади», — зазначив голова НАЗК.

Згаданий раніше лист до Монастинського Новіков назвав однією з причин виклику на допит у ДБР.

Також, як розповів Новіков, НАЗК внесло припис виконувачу обов’язків директора ДБР Олександру Соколову щодо ненадання інформації про конфлікт інтересів у нього та його заступника. За версією НАЗК, Соколов нарахував премію та інші виплати самому собі.

«Ми пов’язуємо ці виклики з тим, що Національне агентство здійснює безпосередньо свою роботу, а ДБР — перешкоджає здійсненню цих функцій», — додав Олександр Новіков.

Утім, офіційна причина виклику Новікова до ДБР, як ідеться у повідомленні нацагентства — справа про зловживання екскерівництва НАЗК на понад 9 мільйонів гривень при оренді обладнання для реєстру декларацій.

 

Коли та як Бабіков почав роботу в ДБР

Олександр Бабіков став заступником директорки Держбюро наприкінці січня 2020 року. Обрали його на спеціальному конкурсі, який оголосили 29 грудня 2019-го. Відтак претенденти мали на подання документів лише два робочих дні.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився в Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім «Слідство.Інфо» дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в «прокурорів Майдану» матеріали провадження щодо нападу на Януковича.