Державне підприємство «Фінансування інфраструктурних проєктів» («Фінінпро»), яке входить до структури Міністерства інфраструктури, у 2019 році уклало низку договорів з компаніями «Хозхімсервіс» та «Дорстрой Монтаж Київ» на суму майже 109 мільйонів гривень. На думку Держаудитслужби, ці закупівлі було проведено із порушеннями, а відтак існує ризик скасування договорів. Також, як ми виявили, обидві фірми фігурують у низці кримінальних проваджень, а «Хозхімсервіс» ще й повязана з ексчиновником, засудженим за посягання на територіальну цілісність України.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося зі звіту Держадутислужби, який було оприлюднено 19 серпня поточного року.

Як ідеться в документі, у серпні минулого року в рамках програми з підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні «Фінінпро» уклало чотири договори на суму 98,6 мільйона гривень з компанією «Хозхімсервіс». Ці угоди передбачають капітальний ремонт доріг в Сумській області. Також низку договорів на суму понад 10,2 мільйона гривень держпідприємство уклало з фірмою «Дорстрой Монтаж Київ».

За даними аудиторів, замовник погоджував пропозиції цих учасників навіть попри те, що вони не відповідали тендерним вимогам. Зокрема, щодо інформації про досвід роботи працівників: замість того, щоб подавати дані повністю, вони надавали лише окремі сторінки із трудових книжок своїх співробітників.

На думку аудиторів, через це наразі існує ризик визнання цих договорів недійсними.

«Усе вищевикладене свідчить, що ДП «Фінінпро» не дотримувалося принципу відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівель, та принципу об’єктивної і неупередженої оцінки тендерних пропозицій», — ідеться в аудиторському звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аудитори виявили в «Українському дунайському пароплавстві» порушень на десятки мільйонів гривень і просять відсторонити керівника

Ми довідалися, що компанія «Хозхімсервіс» пов’язана з Олегом Кізіменком, якого визнали винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Наприкінці 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Кізіменка до п’яти років ув’язнення умовно.

Як з’ясувалося, після окупації Криму чоловік залишився працювати на посаді «заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації». За даними видання «Українська правда», до 2012 року Олег Кізіменко очолював управління капітального будівництва на Донеччині, після чого його призначили заступником голови Севастопольської міської держадміністрації. У вироку суду Кізіменка називають комерційним директором фірми «Хозхімсервіс».

Власницею компанії є Алла Кізіменко — імовірно, дружина засудженого «чиновника». Очолює фірму Марк Олегович Кізіменко, який, вочевидь, є їхнім сином. Усі вони, як ми довідалися, були зареєстровані в одній квартирі у Донецьку.

Також, як з’ясувало «Слідство.Інфо», Марку Кізіменку в жовтні минулого року оголосили підозру у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах та службовому підробленні. Про це йдеться в ухвалі Ленінського районного суду Запоріжжя від листопада 2019 року.

Справа стосується реконструкції фірмою «Хозхімсервіс» водоводу на замовлення департаменту Запорізької облдержадміністрації у 2018 році. Кізіменку-молодшому приписували завдання шкоди на суму понад 408 тисяч гривень.

Також у судових документах ідеться про те, що Марка Кізіменка кілька разів оголошували у розшук в межах цієї справи.

Інша фірма — «Дорстрой Монтаж Київ» — також фігурує у низці кримінальних проваджень щодо привласнення коштів, службового підроблення та фіктивного підприємництва.

Остання згадка про компанію, яку ми виявили, є в ухвалі Овруцького районного суду Житомирської області від березня 2020 року. У ній сказано, що слідчі Нацполіції на Житомирщині з лютого поточного року розслідують привласнення грошей під час ремонту вуличного освітлення у двох місцевих громадах, який виконувала фірма «Дорстрой Монтаж Київ». Попередньо слідчі встановили завищення цін на понад 550 тисяч гривень.

Як раніше повідомляло «Слідство.Інфо» з посиланням на звіт Держаудитслужби, через затримку реконструкції міжнародного аеропорту «Одеса», яку уряд ініціював іще в 2013 році й планував завершити за два роки, вартість будівництва в підсумку зросла на понад 40% — із 1,68 до 2,85 мільярда гривень. Роботи з реконструкції тривають досі: тепер закінчити їх обіцяють до кінця 2020 року.