З початку поширення епідемії коронавірусу в Україні в’язниці отримали 8,6 мільйона гривень на закупівлю, зокрема, засобів індивідуального захисту.

Про це в інтерв’ю “Слідству.Інфо” “Тюрми і коронавірус: інтерв’ю із заступницею міністра юстиції” розповіла заступниця міністра Олена Висоцька.

За її словами, частину з цієї суми — а саме 3,6 мільйона гривень — Мін’юст отримав із резервного фонду. На ці кошти придбали маски, халати і дезінфікуючі засоби. Однак через проблеми з постачанням українські тюрм отримали ці засоби лише минулого тижня.

“Спочатку в Україні не було, де закупити таку продукцію. Втратили десь два тижні. Минулого тижня заїхав весь товар, ми відправили його безпосередньо до установ. У цей період люди рятувалися, як могли: благодійні організації, місцева влада, спонсори, самі шили маски. Ми місяць прожили в таких умовах”, — розповіла заступниця міністра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Перші платні камери з’являться у Київському СІЗО — Мін’юст

Ще п’ять мільйонів, зі слів Висоцької, перерозподілили з бюджету Міністерства юстиції: “Ми розподілили ці гроші по установах залежно від кількості засуджених. Їх отримує керівник разом з нашою рекомендацією, що купувати”.

Зазначимо, що у зв’язку з поширенням коронавірусу трьох тисяч ув’язнених можуть відпустити з українських в’язниць. Відповідний законопроєкт уже підготували в уряді. Ідеться лише про арештантів, засуджених за ненасильницькі злочини. 

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, перший випадок коронавірусу в тюремній системі виявили наприкінці березня. Симптоми вірусу помітили в засудженої при переведенні до чернівецької тюрми. Жінку відразу направили до лікарні. За останніми даними, коронавірус виявили вже у трьох арештантів: двоє з Чернівецького СІЗО, та ще один — із Кропивницького слідчого ізолятора. Також коронавірус підтвердили у чотирьох працівників українських тюрем. Всього в Україні, станом на ранок 30 квітня, лабораторно підтвердили понад 10 тисяч випадків заражень.