Вища рада правосуддя звільнила у відставку суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайла Вільгушинського. Цей суддя через схеми отримав землю біля Київського моря, декілька разів відвідував Крим після 2014 року та мав проблеми з деклараціями, за що отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності. 

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Суддя може піти у почесну відставку після отримання 15 років суддівського стажу та за відсутності відкритих дисциплінарних скарг, які можуть стати причиною звільнення. У відставці суддя зберігає недоторканність та пожиттєво утримується державою. Розмір цього щомісячного утримування залежить від зарплатні та стажу — чим більше років, тим більший розмір утримування. Ці виплати можуть сягати сотень тисяч гривень на місяць.

Михайло Вільгушинський пішов у відставку з посади судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ. 

Суддя Михайло Вільгушинський

Журналісти-розслідувачі зацікавились Вільгушинським у 2015 році. Тоді вийшов матеріал про земельні ділянки біля Київського моря, які суддя та його родині отримали через схеми. 

У 2008 році Вишгородська районна державна адміністрація вилучила із земель запасу 13,9 га і передала їх у власність семи громадянам для ведення особистого селянського господарства. Нові власники отримували землю, розбивали її на менші ділянки й продавали. У результаті 82 сотки на цих ділянках отримали Михайло, Володимир та Антоніна Вільгушинські.

Вільгушинські почали скуповувати землю під Вишгородам у 2013 році. Тоді ціна за сотку становила близько 3 тисяч доларів. На той момент, якщо вірити деклараціям судді, його сім’ї не вистачило б коштів, щоб купити стільки землі. 

Михайло Вільгушанський хотів стати суддею Верховного Суду, через що його перевіряла Громадська рада доброчесності. У ГРД виникли запитання до декларацій судді.

Наприклад, суддя у 2005 році задекларував, що заробив за рік майже 88 тис. грн. У декларації вказано лише, що суддя отримував заробітню платню (майже 50 тис. грн). Звідки у судді додаткові кошти — невідомо. Подібна ситуація проглядається в деклараціях з року в рік аж до 2008 року. Усього Вільгушанський задекларував доходів незрозумілого походження на 315 тис. грн

Також суддя у 2006 та 2008 році не вказував у декларації свого сина Володимира Вільгушинського . У судовому реєстрі є кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем працівниками Українського центру оцінювання якості освіти. Їх підозрювали у протиправному внесенні зміни до програмного забезпечення, завищуючи певним учня результати ЗНО. Серед тих, кому завищили бал, є абітурієнт ПІБ та вік якого повністю збігаються з даними сина Михайла Вільгушинського.

ГРД також виявила проблеми й з рухомим майном судді. У 2014 Вільгушанський придбав автомобіль Ford Mondeo, який у 2017-му продав. Інших автомобілів суддя ніколи не декларував.

Однак Громадська рада доброчесності у своєму висновку про невідповідність кандидата критеріям доброчесності вказала, що Вільгушинський у 2013 році не відобразив у декларації право користування автомобілем Lexus LS 460, а у період 2015-2016 років «забув» задекларувати права на Acura MDX та Toyota Camry.

Вільгушинський пояснив Вищій кваліфікаційній комісії суддів, що ці автомобілі належать його друзям, які лише іноді давали їх судді у користування. Наприклад, за словами судді, він отримав правом користуватись Toyota Camry неочікувано для себе. Друг Вільгушинський «зробив сюрприз» та вписав суддю у технічний паспорт. Суддя каже, що не користувався цим авто жодного разу. 

А у 2016 році сину Вільгушинського бабуся та дідусь подарували авто AUDI A6, яке тоді коштувало 16,6 тисяч доларів. ГРД не зрозуміла, звідки у родини судді такі кошти на машину, коли сукупний дохід Вільгушанських з 2012 по 2017 рік складає трохи менше 50 тис. грн. 

Ще родина судді 7 разів відвідувала Крим після його захоплення Росією. Вільгушанський пояснив, що один раз він їздив на окупований півострів, щоб допомогти переїхати сестрі в Україну та вирішити якісь проблеми з майном. 

«Водночас, причини такого систематичного відвідування окупованої території у 2015-2016 роках залишаються незрозумілими», — пише ГРД.

Попри негативний висновок Громадської ради доброчесності, Вільгушинський пройшов кваліфікаційне оцінювання та залишився на посаді судді аж до своєї відставки. Тепер недоброчесний суддя буде пожиттєво отримувати виплати з державного бюджету України. 

Загалом Україна витратила 6,2 мільярда гривень на утримання суддів у відставці під час повномасштабного вторгнення. Для порівняння, за ці гроші можна було б купити майже 365 тисяч FPV-дронів або понад 15 тисяч авто для військових.

«Слідство.Інфо» проаналізувало суддів, які пішли у відставку від початку 2023 року й виявило серед них недоброчесних. Журналісти неодноразово писали про суддів, які потрапляли у ДТП п’яними, забороняли Майдан, били колег і не могли пояснити походження дорого майна.

Звичайно, не всі судді, які йдуть у відставку, є недоброчесними, але зараз прослідковується тенденція, що сумнівні служителі Феміди намагаються втекти на почесну «пенсію».

Читайте також: Суддя не змогла пояснити, звідки у неї майже 2 млн грн на дороге майно, а зараз житиме за кошт українців