Велика палата Верховного Суду закрила провадження у справі за позовом родини братів Суркісів щодо пов’язаності з Приватбанком, у якій вона намагається стягнути з держави близько одного мільярда гривень. На думку представника Національного банку (НБУ), при ухваленні рішення Верховний Суд застосував норми так званого «антиколомойського» закону, який почав діяти наприкінці травня поточного року.

Рішення суд ухвалив сьогодні, 15 червня. Про це «Слідство.Інфо» довідалося з відеокоментаря юриста Нацбанку Віктора Григорчука, яке оприлюднив на своїй Facebook-сторінці журналіст Петро Шевченко.

За словами Григорчука, Верховний Суд скасував рішення судів першої та апеляційної інстанції, які були на користь родини Суркісів. Проте, як зауважив представник НБУ, захист Суркісів зможе звернутися із позовом до якогось районного суду, оскільки Верховний Суд визначив підслідність у цій справі за цивільним судом.

«Верховний Суд закрив провадження у справі, оскільки було застосовано, на наш погляд, вже норми нового закону (так званий «антиколомойський» закон, — РЕД.). Це означає, що рішення попередніх інстанцій Верховний Суд скасував. Ми про це теж просили. Провадження у справі вже також закрите. Тепер питання йде про те, чи не будуть позивачі звертатися до Верховного Суду із заявою про передачу справи до іншого компетентного суду», — зауважує Григорчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пов’язані із Коломойським структури за півтора місяця подали 285 позовів щодо «Приватбанку»

Як раніше писало видання «НВ Бізнес», під час націоналізації Приватбанку у 2016 році сім’ю Суркісів визнали пов’язаними з попередніми власниками особами. Відтак кошти, які були на їхніх рахунках у Приватбанку, а це близько одного мільярда гривень, їм не повернули.

Згодом родина Суркісів пішла в суд і в травні 2017 року отримала рішення на свою користь. Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання Суркісів пов’язаними з Приватбанком. У листопаді 2017-го Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов’язав банк повернути гроші Суркісам. Відтак, держава змушена була виплатити ці кошти.

Як зауважує представник Нацбанку, після рішення Верховного Суду Суркіси повинні повернути державі ці гроші: «Якщо такі кошти сплачувалися, вони повинні бути повернуті на підставі рішення Верховного Суду України», — каже Віктор Григорчук.

«На сьогодні підсав говорити про те, що родина Суркісів не є пов’язаними особами з банком, немає. Жодних підстав немає», — наголошує він.

Зауважимо, що рішення Верховного Суду розблоковує інші процеси щодо націоналізації Приватбанку. Зокрема, зможе продовжити розгляд справи Шостий апеляційний адміністративний суд Києва, який у грудні минулого року призупинив провадження до винесення рішення у справі сім’ї Суркісів. А поновлення цього процесу, своєю чергою, розблокує справу, яка перебуває в Господарському суді Києва. Останній розглядає позов ексвласника Приватбанку Ігоря Коломойського про визнання націоналізації незаконною та повернення банку колишнім акціонерам.

Раніше партнери агенції «Слідство.Інфо», міжнародна мережа розслідувачів OCCRP у своєму розслідуванні повідомляла, що ексвласники Приватбанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярда доларів з банку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі.