Пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським структури за грудень 2019 року і початок січня 2020-го подали 285 позовів у справах щодо державного “ПриватБанку”.

Про це повідомляє “НВ.Бізнес” із посиланням на судові рішення.

Значану частину з усіх позовів, а саме 244, подали пов’язані із колишніми власниками “ПриватБанку” компанії, які напередодні націоналізації отримали позики від установи на майже 127 мільярдів гривень. Зараз сума заборгованості перед банком сягає понад 210 мільярдів гривень з урахуванням відсотків. Як зазначило видання, ці 36 компаній хочуть через суд визнати недійсними ці кредитні угоди.

Ще майже 50 позовів подали колишні акціонери банку, зокрема колишній голова правління установи Олександр Дубілет. До націоналізації йому належало 2,7% акцій. Такі самі позови подали і його заступники, яким також належали невеличкі частки акцій. Усі вони оскаржують примусову конвертацію їхніх депозитів у нові акції банку після його націоналізації. Як зазначає медіа, всі вищезгадані позови подали до Господарського суду Києва.

Ще 20 позовів у Дніпрі подали члени профспілки, що відповідає за повернення боргів, імовірно, з метою скомпрометувати чинного голову правління та наглядову раду банку. Як повідомляє медіа, інформаційно діяльність цієї профспілки підтримує народний депутат Олександр Дубінський, якого називають наближеним до самого Ігоря Коломойського. Таким чином, зазначає видання, олігарх намагається змінити керівництво банку, щоб закрити ініційовані проти нього судові процеси.

Нагадаємо, 19 грудня 2016 року “ПриватБанк”, який належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, передали державі. А 18 квітня 2019 року колегія Окружного адміністративного суду Києва визнала незаконною націоналізацію “ПриватБанку”. Позов про визнання рішення незаконним подав колишній співвласник банку Ігор Коломойський. Того ж дня п’ятий президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки та оборони попросив керівництво СБУ та ГПУ оцінити, чи є підстави для порушення кримінального провадження проти суддів “за неправосудне рішення”.

Невдовзі судді Качур, Келеберда та Амельохін поскаржилися на тиск з боку держави та звернулися до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в їхню діяльність. Нещодавно у ВРП також відмовилися відкривати дисциплінарну справу за скаргою Нацбанку щодо них.

Як раніше з’ясували журналісти OCCRP, перед націоналізацією Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярдів доларів з ПриватБанку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі. Виведені кошти фактично дорівнюють 5% ВВП України.