20-річний Максим Дупак, солдат ракетних військ військово-морського флоту РФ, хоч сам із Севастополя, але воює проти українців. Як, схоже, і його батько, який до 2014-го року служив в українській армії, а після анексії Криму став російським військовим. 

Дізнатися про цю родину зрадників «Слідству.Інфо» допомогла 18-річна дівчина, яка знайомиться з російськими військовими у спеціальних чатах та випитує деталі служби: де знаходяться, що саме роблять та навіть скільки їм за це платять. Журналісти ж встановили місце перебування росіянина та військову частину, у якій він служить.

ЗНАЙШЛИ КАВʼЯРНЮ ТА ОКУПУВАЛИ

18-річна Ліза з Херсонщини, яка разом з родиною мусила залишити домівку через російську окупацію, вже кілька місяців займається тим, що через спеціальні чати знайомиться з російськими військовими та збирає детальну інформацію про їхню службу. «Слідство.Інфо» розповідало історію Лізи у матеріалі  «Мисливиця на орків».

Нещодавно дівчина передала журналістам інформацію про ще одного свого співрозмовника — Максима Дупака з Криму. Він цікавий тим, що хоч і народився в Україні, але пішов служити в російську армію та тепер воює, по суті, проти своїх співгромадян. Отримана інформація допомогла журналістам встановити місце дислокації військового та його підрозділу.

Спілкування Лізи з Максимом почалося десь у липні. Тоді він розповідав, що знаходиться неподалік від Криму. У листуванні солдат уточнює, що він у Херсонській області: «Там, где я нахожусь, бомбили, наверное, только в первые дни, и то сюда не прилетало. Я не нахожусь прям на боевых действиях, я чуть подальше. Эта деревня далеко от цивилизации». Він пояснює, що поруч є лісосмуга, чисте поле і Кримський канал (йдеться про Північнокримський канал — ред). 

Трохи згодом Максим додає, що він і вісімнадцять його товаришів живуть у придорожній кавʼярні на околиці села: «Мы приехали — оно пустует, мы и оккупировали его». З його слів, від них до Північнокримського каналу — лише 20 метрів. 

СЕЛО НА БУКВУ «Х»

Максим дає дівчині ще одну підказку щодо свого розташування — він просить її знайти на карті село неподалік Скадовська з назвою, що починається на букву «Х». А потім просто скидає скрін з Google Maps з підписом «Вот где-то в этих районах я стою»

Скрін карти, який Максим надіслав дівчині

Всі ці підказки допомогли «Слідству.Інфо» встановити місцезнаходження військового.

На карті можна побачити декілька населених пунктів — це села Петропавлівка, Олександрівка, Радісне, Зелене, Благодатне та Грушівка. Поміж ними видно лінію Північнокримського каналу. Село Олександрівка раніше називалося Птахівка. Ймовірно, Максим переплутав назву села, коли говорив про першу букву «х» у назві села і насправді мав на увазі саме Птахівку. Наблизивши зображення на мапі, між притоками каналу можна побачити автозаправку — про неї хлопець також згадував у листуванні. 

При вивченні карти вдалося знайти кавʼярню «Вагова», яке розташоване вздовж траси. Зображення на мапі відповідає опису, який дає Максим — поруч справді є лісосмуга, чисте поле і Північнокримський канал за кілька метрів від кавʼярні. Крім того, на одному з відео окупанта, які він надсилав дівчині, можна побачити бетонні плити на землі. Такі ж самі – на фотографіях кавʼярні, які є у вільному доступі. Тобто, зараз Максим разом із побратимами, ймовірно, знаходиться на околиці села Олександрівка (Птахівка) Скадовського району, що на Херсонщині. 

На фото ліворуч — скрін з відео окупанта, фото праворуч — знімок плит на землі з Google Maps

ВОДІЙ КАМАЗ «В РАБСТВЕ»

Максим — російський солдат із Севастополя, який народився 20 грудня 2001 року. З лютого він перебуває на материковій частині України і бере участь у війні. У листуванні з дівчиною хлопець розповідає, що його посада — водій КАМАЗу: він доставляє гуманітарку місцевим, розвозить сухпаї товаришам по службі і, загалом, їздить туди, куди його посилають. Солдат каже, що зарплата разом з надбавками становить близько 30 тисяч рублів (близько 18000 грн — ред). На сторінці «Вконтакте» у хлопця  доволі красномовний статус — «В рабстве».

Скрін сторінки Максима у соціальній мережі «ВКонтакте»

У голосових повідомленнях, які Максим надсилає дівчині, він повідомляє, що «я доблестно ношу тельняшку, отношусь к ВМФ (військово-морський флот — ред.), вообще я в ракетных войсках». 

Іншим разом хлопець розповідає, що його робота (тобто, військова частина) знаходиться у севастопольському районі «Молочка». Завдяки інформації з відкритих джерел вдалося встановити, що у цьому районі за адресою вулиця Паршина, 19 дислокується військова частина №89588 (колишня №41760). Вірогідно, хлопець служить саме у ній. 

БАТЬКО-ЗРАДНИК

За словами Максима Дупака, у Севастополі він живе разом з батьками у Гагарінському районі. За життя встиг змінити три школи, але повну середню освіту так і не отримав — після 9-го класу вступив до коледжу на спеціальність «Інженер комп’ютерних мереж». Вже у 2019 році його мати Наталія Дупак на своїй сторінці у «ВКонтакте» опублікувала фото сина, де той, схоже, складає військову присягу. 

Фото зі сторінки Наталі, де її син Максим складає військову присягу

У профілі мами Максима в «Одноклассниках» ми знайшли фото сім’ї. На знімку ми бачимо чоловіка у військовій формі — це Сергій Дупак, батько Максима. 

Знімок родини зі сторінки Наталії Дупак

«Слідство.Інфо» з’ясувало, що до 2014 року він, Сергій Дупак, був військовослужбовцем ЗСУ (в/ч А4480), де обіймав посаду техніка відділу зберігання. З анексією Криму чоловік не прибув на континентальну територію України і перейшов на військову службу до російської армії. Його анкету можна побачити на сайті Військово-морських Сил ЗСУ — там його називають дезертиром та зрадником.