Миколаївський апеляційний суд зняв арешт із частини території Одеської виправної колонії №51, на території якої у травні минулого року спалахнув бунт серед ув’язнених. Нині в’язниця законсервована.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з ухвали суду від 7 листопада 2019 року.

Зняти арешт клопотав очільник Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Олександр Малахов. З його слів, суд у попередній інстанції не обґрунтовано застосував такі заходи.

Земельну ділянку з будівлями тюрми арештували в червні 2019 року за клопотанням слідчих Державного бюро розслідувань. Правоохоронці обґрунтували такі дії необхідністю провести ряд експертиз на території установи, зокрема пожежно-технічну та будівельно-технічну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Законсервований бунт: чому спалахнула Одеська колонія

Працівники Держбюро розслідувань уже майже рік розслідують службову недбалість адміністрації закладу, яка призвела до бунту серед в’язнів у травні минулого року. Тоді ув’язнені забарикадувалися в житловій зоні тюрми та почали жбурляти в тюремників каміння й арматуру. Постраждало близько 15-ти працівників колонії — двоє із серйозними травмами голови потрапили до лікарні. Розмір матеріальних збитків від бунту досі не встановили.

“Слідство.Інфо” побувало на місці подій невдовзі після заколоту. Тоді в Південному міжрегіональному управлінні з питань виконання покарань журналістів запевняли, що серед ув’язнених ніхто не постраждав, а колонія спалахнула, тому що ув’язнені нібито хотіли пом’якшення умов утримання. Утім, наша редакція з’ясувала, що заколот у колонії спровокувало саме побиття в’язнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язнім в українських СІЗО

Невдовзі після бунту Міністерство юстиції ініціювало службове розслідування. За його підсумками покарали сімох співробітників колонії та Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань, якому підпорядковується ця тюрма.