Київський апеляційний суд стягнув із Національної поліції понад пів мільйона гривень компенсації за викрадення зі спецмайданчика арештованого автомобіля.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з постанови суду від 15 вересня.

Як ідеться в судовому документі, 2015 року в межах кримінального провадження арештували автомобіль Volkswagen Touareg і відправили його на спецмайданчик Міністерства внутрішніх справ.

У 2017 році суд скасував арешт цього авто і його власниця звернулася до держпідприємсва МВС із вимогою повернути транспорт. Утім, як з’ясувалося, ще в 2016 році його видали сторонній особі на підставі листа за підписом нібито слідчого Головного слідчого управління Нацполіції. Однак чоловік, який поставив підпис, як стало відомо пізніше, в Нацполіції не працював.

Спершу власниця авто звернулася до Печерського райсуду Києва, проте у грудні 2019 року суд відхилив її позов. Тоді вона звернулася до Київського апеляційного суду, який, врешті, стягнув із Нацполіції 520 тисяч гривень матеріальної шкоди та 10 тисяч гривень моральної шкоди. Також суд зобов’язав поліцію сплатити 13 тисяч гривень судового збору.

Наразі Нацпол намагається оскаржити постанову апеляційного суду. Утім, Касаційний цивільний суд відкинув заяву поліцейських про зупинення виконання постанови до закінчення розгляду справи у касаційному порядку. Відтак, Нацполіція зобов’язана сплатити ці кошти власниці викраденого автомобіля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацполіція закупить в «улюбленого» постачальника МВС фургони для перевезення арештантів

Також, як ідеться в судовому реєстрі, правоохоронці зареєстрували кримінальні провадження щодо службової недбалості працівників держпідприємства МВС, а також щодо незаконного заволодіння автомобілем, який зберігався на спецмайданчику у Києві. Ухвал у відкритому доступі, які б свідчили про рух у цих кримінальних провадженнях, ми не виявили.

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», Центр обслуговування підрозділів Нацполіції в межах боротьби з коронавірусом закупив у дружини поліцейського Руслана Хомічука масок та дезінфекторів на 22 мільйони гривень.  Як ми з’ясували, часто вона продавала «антикоронавірусні» товари дорожче, ніж вони коштують в онлайн-магазинах. Загалом, за нашими підрахунками, переплата на цих закупівлях могла сягнути майже п’яти мільйонів гривень. Хоч сама підприємиця запевняє, що отримувала замовлення від поліцейських, бо пропонувала найкращу ціну.