Правоохоронці підозрюють «Благодійний фонд «Штаб добра» в продажі автомобілів, які завезли в Україну як гуманітарну допомогу. Журналісти «Слідства.Інфо» поспілкувалися з представниками фонду, які заперечують порушення закону, натомість кажуть, що правоохоронці не розібрались у ситуації.

За версією правоохоронців, у схемі брало участь троє людей: один завозив від імені благодійної організації автомобілі з-за кордону в Україну, другий забезпечував документальне оформлення автомобілів як гуманітарної допомоги та разом з третім учасником схеми продавав ці авто.

Наприклад, в ухвалі розповідають про автомобіль марки «Mercedes-Benz», моделі «Atego», який 11 липня 2023 року від імені «Благодійного фонду «Штаб добра» зареєстрували як гуманітарну допомогу. Цей автомобіль купило ТОВ «Антонівський м`ясокомбінат» й використовувало його для перевезення м`яса. Правоохоронці виявили це авто під час обшуків у компанії.

Журналісти «Слідства.Інфо» зателефонували у «Благодійний фонд «Штаб добра», щоб розпитати про це кримінальне провадження. Один з керівників фонду В’ячеслав Ільницький розповідає, що усі підозри правоохоронців не мають підстав й це лише їх погляд на те, що сталося. 

За словами Ільницького, згідно з усіма договорами, фонд передав «Антонівському м`ясокомбінату» автомобілі без вигоди для себе. М’ясокомбінат мав відремонтувати автівки та використовувати для перевезення гуманітарних вантажів, чим він і займався.

«Машину використовували для відвезення гуманітарної допомоги військовим. Наприклад, нею возили близько 10 тонн тушкованки військовим з Національної гвардії України, а потім ще «гуманітарку» на Херсонський напрямок. Тобто, ці автомобілі передали не для того, щоб підприємство отримувало вигоду, а щоб могло допомагати військовим», — каже Ільницький.

Мотивацію правоохоронців В’ячеслав Ільницький пояснює тим, що вони не розібрались до кінця в ситуації, а також тим, що волонтерське поле погано  врегульоване законом, через що дії волонтерів можна трактувати як порушення закону. 

Згідно з інформацією з аналітичної системи YouControl, благодійна організація «Благодійний фонд «Штаб добра» з’явилася у середині 2022 року. Її заснувала Марина Ліпницька у Білій Церкві, що на Київщині. 

Читайте також: Невидимий одяг: як гуманітарна допомога з Європи губиться у фондах родини радника Авакова