Організатору групи нападників на херсонську активістку Катерину Гандзюк — Сергію Торбіну оголосили ще одну підозру.

Про це повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка, коментуючи сьогоднішню спецоперацію у Херсонській області.

Як повідомив Рябошапка, керівнику групи осіб, які напали на Катерину Гандзюк, повідомили про підозру у вчиненні ще одного злочину за місцем відбування покарання. Йдеться про Сергія Торбіна, який був безпосереднім організатором нападу на херсонську активістку, внаслідок якого вона згодом померла. Улітку минулого року Торбіна засудили до шести з половиною років ув’язнення.

Як повідомив генпрокурор, упродовж 20 січня правоохоронці провели 35 обшуків в Херсоні і повідомили про підозру дев’ятьом особам.

“Мова йде про створення та участь в злочинній організації, яка займалася залякуванням, побиттям та знищенням майна громадян”, — заявив Рябошапка.

Як раніше повідомляло “Слідство.Інфо”, нову підозру оголосили також фігуранту справи щодо нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк Ігореві Павловському за низкою статтей, зокрема — за створення злочинної організації у Херсоні. 

Наразі, за словами Рябошапки, Павловського доставляють до одного із судів Києва для обрання запобіжного заходу.

Як ідеться у повідомленні Офісу генерального прокурора, офіційне слідство вважає Павловського керівником цієї злочинної організації.

Значна частина процесуальних дій, як зауважив генпрокурор, була спрямована на розкриття злочину, пов’язаного із нападом на Катерину Гандзюк.

“Зокрема слідство цікавлять докази, які б допомогли з’ясувати механізм планування та вчинення цього злочину”, — зауважив Рябошапка.

Під час обшуків слідчі вилучили багато готівки та зброю, заявив генпрокурор.

Нагадаємо, що підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк в лютому 2019 року оголосили голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Інший організатор, за версією слідства, Олексій Левін нині перебуває в розшуку. Він отримав цей статус раніше, наприкінці 2018-го року. Та минулоріч у квітні Генпрокуратура змінила статтю.

Пізніше Мангеру і Левіну оголосили підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк.

У липні стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній перебуває в розшуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Екскерівник поліції Херсонщини Мєріков став помічником голови Нацполу

Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала “Слідству.Інфо” у своєму останньому інтерв’ю.

Крім того, серед підозрюваних у замовленні нападу на себе активістка називала й ексзаступника голови ОДА Херсонщини Євгена Рищука. “Слідство.Інфо” також отримало документи правоохоронців, які доводять, що Рищук міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

Зазначимо також, що в травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.