5 червня відбувся прем’єрний показ документального фільму журналістів «Слідства.Інфо» «Окупація: ціна слова» про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. 

До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батуріна, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка, журналіста з Нової Каховки Олександра Гунька, а також вбитого росіянами фотожурналіста Макса Левіна. Усі вони постраждали від рук росіян через те, що, попри складні обставини, намагалися розповідати правду про війну.

Авторка фільму Яніна Корнієнко говорить, що «Слідство.Інфо» зібрало докази системності злочинів РФ проти українських журналістів, які є не випадковими жертвами війни, а цілями росіян.

«Я вдячна людям, які довірились нам, пустили нас до себе, у своє горе. Дійсно важко постійно пригадувати і проживати це знову… Мене дуже вразило, що журналісти самі знайшли та ідентифікували своїх кривдників. Вони самостійно розслідували злочини проти себе. На жаль, дуже багато не увійшло в фільм», — каже Яніна.

Яніна Корнієнко — журналістка «Слідства.Інфо»

Героїня фільму Світлана Залізецька розповідає, що найбільше вона хотіла, щоб через її історію показали Мелітополь, який наразі окупований. Також жінка розповіла, що росіяни продовжують викрадати журналістів.

Світлана Залізецька — журналістка з Мелітополя

«Я працюю далі й вірю, що все одно буду вдома. Я приїхала на презентацію для того, щоб розповісти про свою колегу, журналістку Ірину Левченко. З 6 травня з нею немає зв’язку, вона в російському полоні. Я дуже хотіла б, щоб про її історію дізналися усі», — говорить Світлана.

Під час презентації фільму виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк повідомила, що наразі зафіксовано понад 500 злочинів, вчинених росіянами проти журналістів.

«Наразі зафіксовано 514 злочинів, які вчинили росіяни проти медіа. Усі ці злочини ми передаємо в правоохоронні органи та докладаємо усіх зусиль, щоб це все розслідували… Усього зареєстровано понад 70 тисяч злочинів росіян. Ці злочини проти журналістів — це крапля в океані. Але ми маємо говорити про те, що росіяни заходили сюди зі списками і спеціально атакували журналістів», — говорить Романюк.

Анна Бабінець — головна редакторка агенції «Слідство.Інфо»

Головна редакторка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець зазначила, що ніхто з правоохоронних органів не захотів поговорити з журналістами про ці злочини.

“На жаль, представники правоохоронних органів не прийшли на показ фільму. Ми відчуваємо відповідальність перед нашим журналістським ком’юніті. Ми хочемо донести, що це не випадкові окремі злочини, це були цілеспрямовані злочини росіян проти журналістів, які хотіли показати правду, а стали цілями РФ. Сподіваюся, що росіяни отримають своє покарання», — каже Анна Бабінець.

6 червня відбудеться пресконференція «Злочини Росії проти українських журналістів: стратегія діяльності РФ на окупованих територіях», на якій журналісти «Слідства.Інфо» представлять докази про системність викрадень, катувань та залякувань українських журналістів росіянами.