На електронну скриньку NGL.media прийшов лист з погрозами після виходу розслідування про фонди, які допомагали чоловікам тікати за кордон за допомогою системи «Шлях».

Після введення воєнного стану в Україні військовозобов’язаним чоловікам заборонили виїжджати за кордон. Але, наприклад, волонтерам, які возять з-за кордону гуманітарку, треба було якось продовжувати робити свою роботу, попри цю заборону. Тому створили систему «Шлях», куди вносили військовозобов’язаних, яким з певних причин дозволяли виїжджати за кордон.

NGL.media від початку 2023 року опублікувало серію матеріалів про «регулярне використання системи «Шлях» для втечі ухилянтів від призову за кордон, у тому числі за мовчазної, а ймовірно, і свідомої згоди посадовців Львівської ОВА».

Останній матеріал про корупційні схеми з системою «Шлях» опублікували у середині вересня 2023 року й через декілька днів на пошту редакції NGL.media прийшов лист з погрозами.

Лист з погрозами журналістам / фото NGL.media

«Це перша погроза редакції після усіх публікацій про систему «Шлях». Правда, погрожувати немає сенсу, бо це не спрацює, ми будемо продовжувати займатись цією темою», — каже Олександра Губицька й додає, що поки редакція не зверталась у поліцію, журналісти вирішили спочатку просто опублікувати лист у своїх соціальних мережах.

Олександра Губицька вважає, що погрози журналістам не мають права на існування в демократичному суспільстві.

Журналісти отримали погрози, зокрема, за те, що у своїх матеріалах розповіли про схему виїзду ухилянтів. Починалось все з того, що громадські організації відправляли до Львівської обласної військової адміністрації (ЛОВА) листи, щоб їх волонтерів внесли в систему «Шлях» для, наприклад, перевезення гуманітарної допомоги. Частина волонтерів була справжня, а чистина — ухилянти, які маскувалися під волонтерів й після перетину кордону не повертались в Україну. Участь у цьому брали підставні громадські організації або бували випадки, що до ЛОВА потрапляли підроблені листи від впізнаваних громадських організацій.

«За різними оцінками, така «послуга» коштує на чорному ринку 3000-5000 доларів з особи, тож мова йде насправді про десятки мільйонів доларів», — пише авторка матеріалу і співзасновниця NGL.media Олександра Губицька.

Умовний вирок за організацію цієї схеми отримав Михайло Міхняк. Він надсилав до начальника Львівської обласної військової адміністрації звернення про внесення до системи «Шлях» водіїв призовного віку, вказуючи метою виїзду необхідність доставлення різноманітної гуманітарної допомоги. У результаті 22 чоловіки, які отримали такі дозволи за зверненнями Міхняка, виїхали з України й не повернулись.

Михайло Міхняк (справа) разом з заступником голови Львівської облради Юрієм Холодом у центрі Львова / фото NGL.media

Михайло Міхняк пов’язаний із заступником голови Львівської обласної ради Юрієм Холодом. Журналісти NGL.media публікували скриншот його приватного листування з Михайлом Міхняком, де Юрій Холод надсилає Міхняку копії паспортів Богдана Лехманика та Юрія Стецюри і просить «додати ще цих хлопців» до списку. Мова йшла, схоже, про внесення чоловіків у систему «Шлях».

Читайте також: Вдати волонтера, втекти полями: хто, як і за скільки нелегально вивозить українських чоловіків за кордон