Кирило Шамалов, колишній чоловік доньки Володимира Путіна Катерини Тихонової, в період шлюбу придбав акції найбільшого російського нафтохімічного підприємства за ціною, в мільйони разів меншу за ринкову. Також разом із дружиною він витрачав десятки мільйонів доларів на облаштування своїх помешкань у Росії та Франції, власником яких був через офшори. І використовував своє привілейоване становище для вирішення бізнесових питань — як особистих, так і своїх друзів.

Такими є результати розслідування, проведеного виданням «Важные истории» (видається в Ризі, фокусується на російських подіях та особистостях) спільно з OCCRP — міжнародним Проєктом розслідування корупції та організованої злочинності, учасником якого є й «Слідство.Інфо».

Інформацію про оборудки Шамалова розслідувачі отримали з його приватної поштової скриньки, пароль до якої з’явився у так званій «Колекції №1» — «злитій» в інтернет базі даних із понад 773 мільйонів електронних адрес та 21 мільйона паролей. Безпосередньо архів електронного листування з 2004 року «Важным историям» передало анонімне джерело, імені та мотивів якого журналісти не знають. Витративши близько року на опрацювання й перевірку отриманої інформації (зокрема телефонуючи фігурантам листування із проханням підтвердити згадані в ньому факти) в редакції вирішили, що, хоч це й приватна переписка, її вміст має значну суспільну цінність, відтак його важливо оприлюднити. Зокрема, розслідувачі з’ясували наступне.

Весілля та стрімкий кар’єрний злет

Кирило Шамалов є сином давнього друга Путіна Миколи Шамалова. Як виявилось, він знайомий з сім’єю Путіних з дитинства й системно підтримував стосунки. З Тихоновою він має ще спільні дитячі фото, вони спілкувались і в 2003 чи 2004 році, коли Шамалов був студентом. А у 2010-му році він надіслав запрошення на бал у Монако Йорриту Фаасену — чоловіку старшої доньки Путіна Марії Воронцової.

Весілля Шамалова-молодшого й Катерини Тихонової відбулось 23-25 лютого 2013 року, однак іще влітку 2012-го він обговорював із жінкою деталі облаштування будинку в елітному підмосковному селищі Усово (знаходиться біля резиденції Путіна) та особняку у французькому містечку Біарриц. Пара не економила: лише на шатро у дворі свого російського обійстя витрачено 53 тисячі євро, а на облаштування гардеробної — більше 102 тисяч євро. Будинок у Франції обійшовся Шамалову в 4,8 млн євро — це без врахування подальшого ремонту й купівлі меблів.

Макет будинку Шамалова-Тихонової під Москвою

Придане

Шамалов володів офшорними компаніями й до весілля, зазначають «Важные истории». Однак у червні 2013-го він здійснив за їх допомогою свою наймасштабнішу покупку. Його компанія Kylsyth Investments придбала в іншої офшорної компанії — Volyn Portfolio Group — 38 тисяч акцій третьох офшорки, Themis Holdings. Ця третя компанія на той момент була власником найбільшої в Росії нафтохімічної корпорації «Сибур». Ринкова вартість 3,8% акцій, які придбав Шамалов, становила 380 мільйонів доларів — про це свідчать інші операції з акціями корпорації, проведені в той період. Однак Kylsyth Investments заплатила за свою частку всього лиш 100 доларів.

Все це відбувалось у період, коли Володимир Путін забороняв російським чиновникам мати справи з офшорами  і взагалі відкривати рахунки в іноземних банках.

Як свідчить листування Шамалова, «Сибур» був лише одним із варіантів того, що міг купити Шамалов. Йому також пропонували «організувати» придбання частки в кількох найбільших телекомунікаційних компаніях, купити цілий хмарочос у діловому районі Москви чи компанію, що займається бурінням. Зрештою, Шамалов зупинився на «Сибурі». На той момент він мав 32 роки й виявився наймолодшим у Росії доларовим мільйонером.

Залишив доньку — залиш і компанію

В наступні роки, як свідчить листування, Шамалов використовував свій статус для того, щоб «Сибур» отримав додаткове державне фінансування. Він допомагав вирішувати питання друзям та дружині, допомагаючи їй отримати від російських багатіїв «благодійні внески» на розвиток у країні її хобі — акробатичного рок-н-ролу. Втім, у 2018 році, за повідомленнями кількох ЗМІ, Шамалов і Тихонова розійшлись. Із літа 2017-го, відповідно до отриманого «Важными историями» архіву, вони не листувались.

Приблизно тоді ж Шамалов продав акції «Сибуру». Відповідно до джерел видання Bloomberg, на продажу акцій Шамалов нічого не заробив: він отримав їх радше як гарантії довіри з боку Володимира Путіна.

Втім, Шамалов не бідує: його наступна дружина, Жанна Волкова, торік зареєструвала офшорну компанію, яка має представництво в особняку на Лазуровому узбережжі Франції. Рахунки на його утримання Волкова пересилала Шамалову – як і повідомлення про нарахування орендної платні за квартиру в центрі Лондона.

Фото з архіву Кирила Шамалова, опубліковані istories.ru.