Голова Конституційного суду України Олександр Тупицький, якого президент Зеленський намагається відсторонити від посади, стверджує, що він впливав на ексголову КСУ Станіслава Шевчука. Але Тупицький заявляє, що впливав на Шевчука не як на суддю, а як на «адміністратора».

Водночас Тупицький у розмові з журналістами «Слідства.Інфо» заперечив, що вів таємні перемовини щодо звільнення Шевчука з колишнім заступником голови Адміністрації президента Януковича Андрієм Портновим, тодішнім представником штабу кандидата у президенти Володимира Зеленського Андрієм Богданом і головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком. 

Журналісти отримали копії так званих «плівок Вовка» — таємні записи розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва, які викривають політичну корупцію та захоплення влади суддею Вовком та його колегами. Про це йдеться у матеріалі «Як Портнов, Вовк і Богдан «ставили на коліна» Конституційний Суд».

Репортери дізналися, що навесні 2019 року Павло Вовк неодноразово спілкувався ймовірно з Андрієм Портновим, який на той момент перебував за кордоном, та адвокатом Андрієм Богданом. 

З отриманих плівок випливає, що Вовк та його співрозмовники у той час могли координувати звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного суду. На плівках також звучало ім’я тодішнього заступника, а нині голови КСУ Олександра Тупицького.

«Дивись, я говорив з ним (ймовірно, суддею Тупицьким — ред.). «…» Він каже: «під це є голоси, ми провели вже комісію, зробили оцінку етики, винось в будь-який момент і можна валити. А ось розуміння, що я потім зможу стати керівником – у мене цього розуміння немає. «…» І дійсно не вистачає якогось комунікатора», — казав Вовк у розмові із, ймовірно, Андрієм Портновим. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЯК СУДДЯ ВОВК РАЗОМ З КОМАНДОЮ ЗЕЛЕНСЬКОГО СКИНУЛИ ГОЛОВУ РАДИ СУДДІВ УКРАЇНИ

У інтерв’ю «Слідство.Інфо» колишній голова КСУ Станіслав Шевчук також заявив, що найбільше звільнення хотів його заступник — суддя Олександр Тупицький.

«Самий головний імпульс все ж таки – це всередині, це угрупування Тупицького, це його ядро групи, які зрозуміли, що треба діяти негайно і треба зміщувати мене. Оскільки неможливо було в законний спосіб мене змістити, вирішили обрати такий бєспрєдєл», — розповів журналістам Шевчук.

Зокрема, суддя заявив, що саме Тупицький пропонував йому написати заяву на відставку із відкритою датою в обмін на проходження потрібних рішень.

«Приходить Тупицький в кабінет і каже: «Станіслав Володимирович, ви ж розумієте, є такий висновок. Ми підемо далі, тому є пропозиція: ви пишете заяву з відкритою датою з голови, в обмін на це ви забезпечуєте проходження тих рішень, на які ми вам вкажемо». Це став шантаж, да. Тобто єдиний спосіб, що я залишусь на посаді, це те, що я стаю шісткою Тупицького», – заявив Шевчук у розмові з журналістами.

Водночас, Олександр Тупицький заперечив свій вплив на відставку попереднього очільника КСУ, підкресливши, що все відбувалося у законний спосіб. 

«Ну, абсолютно не залежав від мене Шевчук. Я був заступником голови суду, і коли оце спеціальне пленарне засідання проходило, воно дійсно по ініціативі одного із суддів перервалося. І всі судді без виключення, які приймали участь у спеціальному пленарному засіданні, перейшли в режим зборів суддів, щоби проголосувати чи висловлюється недовіра Шевчуку за ті діяння, які він скоїв, чи не висловлюється», — зазначив Тупицький.

За словами судді, дванадцятеро суддів висловили Шевчуку недовіру, після чого намагалися запросити його до зали, але Шевчук відмовився. Після того, як судді у кабінеті тодішнього голови повідомили йому про недовіру, він «вигнав усіх з кабінету». Тоді судді, як розповів Тупицький, закінчили засідання і проголосували за відставку голови.

На звинувачення колишнього колеги у тиску та примусу написати заяву, Тупицький відповів: «Не було такої розмови. Я на нього не міг впливати як на суддю Конституційного Суду. А от як на адміністратора я питався на нього впливати, це дійсно було».

За словами Олександра Тупицького, конфлікт між ним та Шевчуком виник, коли тодішній голова КСУ намагався змінити структуру Конституційного Суду, щоб ввести в його структуру своїх позаштатних радників. 

«Я вважаю, особисто моя думка, що суд звільнивши Шевчука, фактично, застосував механізм позбавлення від судді, від корупціонера. Тому що фактично Шевчук став, і висновок це підтверджує, на шлях корупції. І ми позбавилися в такий спосіб. Конституційний суд самоочистився», — повідомив суддя журналістам. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СУДДЯ ЧАУС ЗНАЙШОВСЯ НА ВІННИЧЧИНІ — СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА ПІДТВЕРДИВ «СЛІДСТВУ.ІНФО»

Також Тупицький заявив, що не обговорював питання звільнення Шевчука з посади голови суду з іншими особами, зокрема, з Андрієм Портновим, Андрієм Богданом чи Павлом Вовком.

«Чи обговорював я з Портновим, Богданом і Павлом Вовком питання щодо звільнення з посади Шевчука? Ні, не обговорював. У цьому питанні — не мої співрозмовники», — відповів він за запитання журналістів. 

Восени 2020 року судді Конституційного Суду фактично «знесли» частину антикорупційної реформи, зокрема, питання електронного декларування статків чиновників. Це спричинило обурення як громадськості, так і політиків. Питання декларування згодом було відновлене через постанову Кабінету міністрів України та відповідні законопроєкти Верховної Ради.

Президент Зеленський виступив із критикою КСУ та навіть запропонував його розпустити. Також президент кілька разів відстороняв голову КСУ Тупицького і навіть безуспішно намагався його звільнити. Зараз Тупицький є підозрюваним у кількох злочинах. Його повноваження як судді Конституційного суду спливають навесні 2022 року.