Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну Державне агентство водних ресурсів неодноразово зверталося до Служби безпеки України з проханням посилити охорону Північнокримського каналу, однак цього не зробили.

Про це у коментарі «Слідству.Інфо» сказав заступник директора Державного агентства водних ресурсів Ігор Гопчак.

«Управління неодноразово зверталося до СБУ з питанням посилення охорони гідротехнічних об’єктів каналу — головної споруди, дамби на 107-му каналі. Перед самим початком війни було посилено охорону Каховської ГЕС і все. Супротиву фактично не було ніде, але це питання, мабуть, не до нас», — сказав Гопчак.

Він також додав, що українських спеціалістів не пускають на захоплені росіянами об’єкти: «Ні подивитися рівень води, ні до зруйнованих споруд. Тому ми не знаємо, що там робиться. Ніхто не хоче ризикувати життям, ніхто не хоче бути розстріляним, тому працівники туди не рвуться».

Нагадаємо, днями СБУ повідомила про оголошення підозр двом військовослужбовцям РФ, які віддали наказ підірвати Північнокримський канал у лютому 2022 року — Дмітрію Маркову та Міхаілу Яснікову. Наприкінці лютого Ясніков та Марков підірвали дамби та шлюзи на 78-му та 91-му кілометрах Північнокримського каналу, а також пошкодили секторні затвори на 107-му кілометрі. Після цього вода з Каховського водосховища потекла до окупованого Криму. 

За даними Державної екоінспекції, росіяни вкрали води на мільярди гривень. Кожного дня несанкціонована подача води у Крим коштує країні понад 32 млн гривень. А збитки від пошкоджень каналу внаслідок підривів сягнули 134 млн гривень. 

До 2014-го Північнокримський канал забезпечував 85% потреб Криму у прісній воді. У березні 2014-го, коли росіяни окупували Крим, Україна перекрила подачу води зі свого боку та збудувала декілька дамб. Припинення постачання прісної води завдало суттєвих збитків окупованому півостову, особливо сільському господарству.

Цей матеріал створено командою «Слідства.Інфо» у рамках програми «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю «Слідства.Інфо» i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війти та миру