Правоохоронці в Миколаївській області оголосили підозру російському військовослужбовцю Арсену Мамедову у порушенні законів та звичаїв війни. Чоловік разом з іншими військовими знущався з цивільних у селі Новопетрівка, що на Миколаївщині. Російський військовий змусив переодягнутися цивільного у жіночий одяг і погрожував його зґвалтувати. Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували окупанта.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

З 18 березня по 10 листопада 2022 року 205-а окрема мотострілецька козача бригада РФ контролювала село Новопетрівка Баштанського району в Миколаївській області. Весь цей час російські військові вишукували українців, які коригували українську артилерію та повідомляли про рух росіян у селі.

На той час у 205-ій окремій мотострілецькій козачій бригаді РФ служив механік-водій Арсен Мамедов із позивним «Асхаб». Українські правоохоронці встановили, що за місяць до деокупації Новопетрівки Мамедов знущався з цивільних.

У оголошеній підозрі розповідають про три епізоди 12 жовтня 2022 року з участю «Асхаба». Наприклад, він у другій половині дня їхав на авто «ВАЗ», помітив цивільного, який йшов вулицею. Озброєний Мамедов зупинив авто, підійшов до чоловіка та наказав йому зайти у подвір’я найближчого будинку. Там російський військовий ударив кулаком по спині українця і  після цього розбив об потилицю чоловіка шматок шиферу. 

Далі під погрозами прострелити ногу росіяни змусили цивільного залізти у багажне відділення «ВАЗ» і відвезли його до іншого будинку. Там чоловіка  били та знущались. Мамедов сокирою імітував відрубання пальців українця, відвівши в останній момент сокиру від його руки. 

Після цього Мамедов змусив потерпілого одягнути жіночий одяг та погрожував його зґвалтувати. З чоловіка ще деякий час знущались, поки йому не наказали залізти у собачу будку, яку Мамедов перевернув.

Мамедова не вперше підозрюють у скоєнні воєнних злочинів — це вже друга підозра чоловіку. 

«Окупанти викрадали місцевих мешканців з приватних осель або прямо посеред вулиці, відвозили їх до приміщення незаконно захопленого агропідприємства, де до людей застосовували численні тортури, щоб схилити їх до співпраці з окупантами. Зловмисники стріляли в бік цивільних, били людей прикладом автомата по голові й тулубу, ламали кінцівки», — розповідають у Миколаївській обласній прокуратурі. 

Свої злочини він тоді коїв з Дєнісом Глибіним та Джабраїлом Юсуповим, якого ідентифікували журналісти «Слідства.Інфо». 

Російський військовий Джабраїл Юсупов, який коїв воєнні злочини у Новопетрівці разом з Мамедовим

Поки російські військові були у Новопетрівці, вони знімали відео для соціальної мережі Tik-Tok. На одне з таких відео потрапив і Арсен Мамедов. Там військові РФ позували на камеру під пафосну пісню, у якій прославляють Росію.

Мамедов на відео, яке записували його товариші під час окупації Новопетрівки

Далі, за допомогою штучного інтелекту, що розпізнає обличчя, журналістам «Слідства.Інфо» вдалося знайти сторінки Мамедова у російській соціальній мережі «ВКонтакті». У одних акаунтах він підписаний справжнім ім’ям, а інших — своїм позивним «Асхаб»

Чоловік вказує, що його рідне місто Санкт-Петербург. Зараз ж, за інформацією правоохоронців, він прописаний у Ставропольському краї у селі Ніни. 

Скрин з соціальних мереж окупанта

Мамедов з дитинства захоплювався боротьбою та бойовими мистецтвами. У нього є відповідні фотографії, де він одягнений у футболку з написом «Рукопашный бой».

 

З 2017 року в Мамедова з’являються фотографії з військової служби та символікою  Збройних сил РФ та радянщини. 

У коментарях деякі українці пишуть прокльони росіянину. Мамедов давно нічого не публікував на сторінці. Наразі невідомо, чи живий окупант, чи продовжує брати участь у війні проти України, як його співвітчизник Джабраїл Юсупов.

Читайте також: «Треба ламати хребет цій нацистській сволоті»: російський окупант знущався з українців на Миколаївщині