При закупівлі комп’ютерних томографів для лікарень, які приймають хворих на COVID-19, держпідприємство «Медичні закупівлі» замовило медичної техніки на 1,24 мільярда гривень у компаній, що фігурують у низці кримінальних проваджень.

Про це ідеться в матеріалі «Слідства.Інфо» «Кому держава віддасть 2 млрд грн за томографи для “ковідних” лікарень».

Упродовж останнього місяця «Медичні закупівлі» оголосили кілька тендерів на закупівлю комп’ютерних томографів — їх використовують, зокрема, для виявлення та визначення важкості пневмонії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Всього держава замовила понад 130 томографів, на загальну суму 1,93 мільярда гривень.

Як з’ясувала наша редакція, більшу частину суми отримають дві компанії — «Протек Солюшинз Україна» та «Астріум». Сукупно вони мають поставити 104 томографи.

Втім, обидві компанії фігурують у багатьох кримінальних провадженнях, зокрема щодо ймовірного привласнення бюджетних коштів чи завищення вартості товарів на закупівлях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кабмін забрав 105 млн грн із програми для онкохворих та віддав їх на дороги, шахту і ремонт

До прикладу, «Протек Солюшинз Україна», фігурує у кримінальних провадженнях щодо зловживань керівництвом двох скандальновідомих медичних вишів. Так, у 2016-2018 роках фірму перевіряли за фактом створення незаконних монопольних формувань для штучного завищення цін на держзакупівлях. Створювали такі об’єднання, зазначають в ухвалі, за сприяння посадовців Міністерства охорони здоров’я та Одеського медвишу

Інше провадження теж стосується навмисного завищення цін. За версією правоохоронців, Володимир Мішалов (чоловік ексректорки медуніверситету імені Богомольця Катерини Амосової) домовився з кількома компаніями, серед яких і «Протек Солюшинз Україна» — і організував закупівлі товарів для медичного вишу за значно вищими цінами. 

Можливі завищення цін компанією «Протек Солюшинз Україна» на держзакупівлях помітили також правоохоронці Івано-Франківської, Вінницької та Дніпропетровської областей. Окрім цього, працівники Державної фіскальної служби перевіряли власника «Протек Солюшинз Україна» щодо можливого ухилення від сплати податків. Ім’я власника в реєстрі судових рішень приховане, однак, за даними YouControl, фірму тоді контролював її чинний власник Федір Кірпенко. Відповідно до судових документів, українські банки впродовж 2016 року помітили на його рахунках підозрілі операції на близько 1,5 мільярда гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні найбільша розбіжність у цінах на респіратори серед 13 країн Європи — розслідування закупівель

«Астріум» також згадується у близько десяти кримінальних проваджень. До прикладу, в 2018 році, за твердженнями київських поліцейських, фірма могла привласнити три мільйони гривень через завищення вартості медтехніки на закупівлі. Можливе підвищення вартості томографу на пів мільйона помітили й миколаївські правоохоронці. А вінницькі поліцейські встановили, що фірма могла поставити місцевим медикам товари за ціною, на близько п’ять мільйонів гривень дорожчою за ринкову.

Схожі ймовірні порушення помітили і житомирські поліцейські. За їхніми твердженнями, апарат для кардіології, який придбали в «Астріуму» за понад 25 мільйонів гривень, фірма ввозила в Україну на три з лишком мільйони гривень дешевше. А слідчі столичної Нацполіції встановили, що ряд компаній, серед яких і «Астріум», могли  при ввезенні в Україну навмисно завищувати ціну медичного обладнання, щоб дорожче продавати тут його.

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову про заходи протидії поширенню коронавірусної хвороби. Документом передбачено створити Національний штаб протидії біологічним загрозам, а також виділити щонайменше 6 мільярдів гривень на забезпечення медичних закладів для боротьби з COVID-19.