Раніше вважалося, що гранд-готель «Панханс» в австрійському курорті Земмерінг був куплений за гроші австрійського бізнесмена та політика Томаса Шелленбахера, а потім перепроданий українським бізнесменам Ігорю Палиці та Ігорю Коломойському. Проте журналісти видання DerStandart проаналізували нещодавній витік кіпрських документів і виявили, що готель був куплений українськими олігархами з самого початку, а австрійський бізнесмен виконував роль підставної особи українських олігархів.

У жовтні 2012 року німецька компанія «I B S Umwelt- und Verkehrstechnik GmbH» (IBS) австрійського бізнесмена Томаса Шелленбахера придбала 130-річний гранд-готель «Панханс» у Австрії і, як зазначалося, продовжить керувати ним як австрійський мажоритарний власник. Тоді 25% компанії володів олігарх і народний депутат Ігор Палиця. 

130-річний Гранд-готель «Панханс» у Австрії / Фото з сайту derstandard.at

Пізніше, у 2013 році, готель продадуть компанії Panhans Holding Group, яка належить швейцарській інвестиційній фірмі Renсo Invest AG. Тоді журналісти дослідили, що за придбанням нерухомості в Земмерінгу стояв олігарх Ігор Коломойський. 

Проте з нещодавнього витоку документів випливає, що жодної копійки з Австрії не пішло на купівлю гранд-готелю «Панханс». Компанія «IBS» отримала кредит у розмірі 5,654 мільйона євро 17 вересня 2012 року. Гроші надійшли від кіпрської компанії «Vensimars Ltd», яку можна пов’язати з дружиною Ігоря Палиці. 

Угода передбачала, що IBS, як довірена особа Vensimars, отримає 90,74% акцій Panhans Hotel GmbH (готелю «Панханс», — прим.). 

Згідно з угодою від 24 жовтня 2012 року, близько 4,8 мільйона євро з цієї суми отримала Panhans Hotel GmbH. Через день після підписання угоди Томас Шелленбахер вперше з’явився на публіці як покупець готелю «Панханс». На той момент громадськість не знала про багатомільйонну підтримку з боку України.  

На думку журналістів, Шелленбахер був покупцем лише на папері. 

26 лютого 2013 року за символічну суму в євро IBS продала свою частку в Panhans Hotel GmbH (готелю «Панханс», — прим.) компанії Panhans Holding Group GmbH, яка була заснована кількома днями раніше. 

Кредит, наданий IBS кіпрською «Vensimars Ltd», також  передали Panhans Holding. Panhans Holding Group належала швейцарській інвестиційній фірмі «Renсo Invest AG»

Таким чином, кіпрська «Vensimars Ltd» де-факто отримала повний контроль над комплексом «Панханс«. Як і більшість «Renсo Invest AG», вона належала родині Палиць.

Керівником Panhans Holding Group був Віктор Бабущак, відомий як довірена особа Ігоря Палиці, і який раніше працював в «Укрнафті», акціонером якої був Ігор Коломойський. Тоді журналісти дослідили, що за придбанням нерухомості в Земмерінгу стояв олігарх Ігор Коломойський. Компанії українських бізнесменів викупили майже всі великі готелі курорту, витяги і ресторани на гірськолижних трасах. 

Крім купівлі гірськолижного курорту в Земмерінгу Ігоря Коломойського підозрювали   у купівлі депутатського мандату Томасу Шелленбахеру. У 2019 році австрійський депутат Петер Пільц оприлюднив судові документи, в яких двоє наближених до партії осіб під присягою розповідали про купівлю місця в списку FPÖ для «ставленика українських бізнесменів» Томаса Шелленберха. Українськими бізнесменами, яких підозрюють у фінансуванні Шелленберха, були Ігор Коломойський, Ігор Палиця та син тодішнього міністра юстиції Максим Лавринович. 

Журналісти зауважують, що політична кар’єра Шелленбахера дуже стрімка. Раніше не відомий бізнесмен опинився на дев’ятій позиції у віденському списку кандидатів FPÖ, хоча про нього взагалі ніхто не знав. За дивним збігом обставин троє кандидатів, які були попереду Шелленбахера, відмовилися від мандата.

Раніше правоохоронці повідомили про підозру бізнесмену Ігорю Коломойському у шахрайстві (стаття 190 КК України) та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом (стаття 209 КК України).

2 вересня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про призначення Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 31 жовтня з альтернативою у вигляді внесення застави у розмірі 509 млн 960 тис. грн.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки інкримінують Коломойському легалізацію упродовж 2013-2020 років понад пів мільярда гривень «шляхом виведення їх за кордон з використанням інфраструктури підконтрольних банківських установ».

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень «ПриватБанку».

15 вересня правоохоронці оголосили бізнесмену нову підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн. Наступного дня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід Коломойському, змінивши розмір застави на 3 млрд 891 млн грн.

25 вересня Київський апеляційний суд 25 вересня розглянув скаргу на обрання олігарху Ігорю Коломойському запобіжного заходу. На поруки олігарха хотіли взяти журналісти телеканалу «1+1», який інвестує Коломойський, — Наталія Мосейчук, Юрій Горбунов, Алла Мазур та інші. Також до підтримки бізнесмена долучився ексміністр культури України Олександр Ткаченко. Однак суд залишив бізнесмена під вартою, не зменшивши йому заставу.

6 жовтня, Київський апеляційний суд розглянув апеляцію бізнесмена Ігоря Коломойського. Адвокати просили скасувати збільшення застави до 3,9 млрд грн. Однак суд залишив розмір застави без змін.

Читайте також: «Підозра в шабат… Можливо це просто випадковість»: Коломойський програв апеляцію про зменшення застави