Партія “Опозиційний блок” отримала три мільйони гривень від мешканців окупованого Донецька і близько семи мільйонів гривень від осіб, які, за версією правоохоронців, пов’язані із фінансовими оборудками. 

Про це стало “Слідству.Інфо” стало відомо зі звіту партії за ІV квартал 2019 року. Згідно з документом, загалом на рахунки партії потрапило 179,4 мільйонів гривень, з них 41 мільйон партія отримала з державного бюджету.

Найбільше грошей партія отримала з пожертв фізичних та юридичних осіб 135 мільйонів гривень. Лідерами за кількістю донорів стали Запоріжжя, Маріуполь, Одеса та тимчасово непідконтрольний українській владі Донецьк. Шість донорів вказували його місцем проживання, вони профінансували “Опозиційний блок” на понад три мільйони гривень. 

Серед них увагу “Слідства.інфо” привернула, зокрема, особа на ім’я Марина Татаринова. Вона пожертвувала партії пів мільйона гривень. У відкритих джерелах є інформація про те, що зараз ця жінка веде адвокатську практику. Ліцензію на діяльність вона отримала на Закарпатті, утім, діяльність свою провадить на Донеччині. Зауважимо, що ця донорка “Опозиційного блоку” у графі “місце проживання” вказала саме Донецьк. Як і ще п’ять інших спонсорів з окупованих територій. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бізнес, який давав мільйони партії “Слуга народу”, заперечує це

Раніше Татаринова керувала діяльністю недержавного пенсійного фонду “Причетність”. Діяльність цієї компанії вивчають правоохоронці: її звинувачують у фіктивному підприємництві та ухиленні від сплали податків. Татаринова була помічницею у народних депутатів “Партії регіонів” двох скликань. У коментарі “Слідству.Інфо” жінка не змогла дати чіткої відповіді ані щодо того, чи вона фінансувала партію, ані щодо місця її проживання. 

Ще понад три мільйони і триста тисяч гривень “Опозиційний блок” отримав від одеської компанії, яка, за версією слідства, намагалась захопити комунальну власність. Мова йде про “Інвест Девелопмент ЛТД”. Підприємців звинувачують у спробі приватизації будівлі, яким користується Генеральна прокуратура України. Про це ми дізналися з ухвали Приморського районного суду міста Одеси за лютий 2018 року.   

Аналогічну суму партія отримала від ще однієї одеської компанії “Трансстроймонтаж ЛТД”. Наразі Департамент комунальної власності Одеси намагається через суд розірвати договір оренди та повернути місту майже три тисячі квадратних метрів приміщень. 

Обидві компанії-донори не відповіли на телефонні звернення журналістів за вказаними контактами. 

Нагадаємо, що партія “Опозиційний блок” є правонаступником “Партії регіонів”, що прихильна до проросійського вектору. “Опоблок” утворився у 2014 році після втечі Віктора Януковича з країни. До новоствореної політичної сили тоді перейшла більшість ексрегіоналів. Напередодні останніх виборів партія розкололася на “Опозиційну платформу — За життя” (ОПЗЖ), яку нині очолюють Вадим Рабінович і Юрій Бойко, і “Опоблок”, де лідером є Борис Колесніков.  

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що донори політичної партії ОПЗЖ переважно злагоджено надсилали їй однакові суми. Кілька мільйонів внесків пожертвували навіть колишні прибічники Петра Порошенка. Більшість з цих коштів пішла на передвиборчу агітацію.

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).