Партія “Опозиційна платформа — За життя” отримала друге місце на парламентських виборах улітку 2019-го року. У Верховній Раді є 44 представники ОПЗЖ. Серед них — медіавласник Тарас Козак, бізнесмени Сергій Льовочкін, Григорій Суркіс, Вадим Столар та Віктор Медведчук. Але, попри фінансову забезпеченість ключових партійців, центральний офіс політсили живе доволі скромно. 

ОПЗЖ декларує у своєму фінзвіті приміщення на п’ять квадратних метрів, трьох працівників центрального офісу і 76 мільйонів гривень внесків. “Слідство.Інфо” проаналізувало фінансовий звіт партії і виявило, що донори політичної сили переважно злагоджено надсилали їй однакові суми. Кілька мільйонів внесків пожертвували навіть колишні прибічники Петра Порошенка. Більшість з цих коштів пішла на передвиборчу агітацію. 

Центральний офіс партії

У 2017-му році нардеп Вадим Рабінович презентував свою партію під назвою “За життя”. А впродовж 2018-го року до “За життя” перейшла частина людей з партії “Опозиційний блок” разом з Юрієм Бойком. У лютому 2019-го року партію перейменували на “Опозиційна платформа За життя”, а Рабінович та Бойко стали співголовами політсили. 

Народні депутати від ОПЗЖ Юрій Бойко і Віктор Медведчук/ФОТО УНІАН, автор Олександр Кузьмін

Центральний офіс партії займає 5,12 квадратних метрів, які ОПЗЖ орендує в Асоціації “Українсько-Ізраїльська торгова палата”. Юрій Бойко здивувався такій квадратурі і сказав “Слідству.Інфо”: “Я таких деталей не знаю. Не можу сказати. Але знаю, що у Рабіновича є свій офіс. Але у нас зараз буде офіс єдиний для всіх. І ми це робимо, але деталей, скільки в кого квадратів, я не можу сказати”.

Асоціація, яка здає офіс партії належить двом фірмам, власниками яких є Рабінович з дружиною. З липня по вересень ОПЗЖ заплатила їй майже 2,5 тисячі гривень. До речі, київська міська організація партії також розташована в цьому ж приміщенні. 

У центральному офісі офіційно працює лише три людини. На їхню зарплату за три місяці партія витратила офіційно лише 37 тисяч гривень. Незабаром партія почне отримувати державне фінансування, утім, нардеп Юрій Бойко зазначив “Слідству.Інфо”, що політсила не збирається розширюватися найближчим часом. 

Спонсори партії

З липня по вересень 2019-го року на партійний рахунок ОПЗЖ громадяни переказали майже 38 мільйонів гривень. Значна частина внесків, яка надходила на партійний рахунок, становила 1,6 мільйона гривень. Загалом була 21 така однакова пожертва, що в сумі становить 33,6 мільйона гривень. Ще 12 українців надіслали по 149 тисяч, що склало пожертву в 1,8 мільйона гривень.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Фінансування “Слуги народу”: понад 30 мільйонів від фігурантів кримінальних проваджень

В один день надійшло шість платежів по 1,6 мільйона гривень із Бердянська Запорізької області. Серед донорів два колишні прихильники Петра Порошенка. Так, Олександр Томковід у минулому балотувався до Бердянської міськради від БПП. А Геннадій Іваньков ішов від БПП до Запорізької обласної ради 2015-го року. Співлідер ОПЗЖ Юрій Бойко здивувався, що серед спонсорів його політсили є прихильники Петра Порошенка і заявив, що для нього це новина.

Серед донорів партії є й кандидати в нардепи від ОПЗЖ. Ексрегіонал Сергій Пономарьов влітку 2019-го року балотувався від партії Бойка-Рабіновича, також перерахував партії понад півтора мільйона гривень. Його дружина у той же день пожертвувала таку ж суму.  

Вадим Рабінович, один із лідерів “Опозиційна платформа — за життя”/ФОТО ОПЗЖ

Ще один спонсор Олександр Мягкий. Він працював заступником директора комунального підприємства “Київблагоустрій” і балотувався від ОПЗЖ до Верховної Ради. Він пожертвував партії 149 тисяч гривень. Кілька інших партійців переказали такі ж суми.

Прохідні номери партійного списку давали по 1,6 мільйона гривень. Як це зробив Дмитро Ісаєнко. Він нині є нардепом і лишається віцепрезидентом Конфедерації будівельників України. Ще один забудовник, уже зараз нардеп Вадим Столар, також перерахував партії понад півтора мільйона гривень. ЗМІ називають Cтолара “непублічним товаришем” мера Києва Кличка. Його фільмували по прильоту в Київ на приватному літаку разом із Віталієм Кличком та відомим забудовником і нардепом Максимом Микитасем.

Такі ж суми переказували партії і нардепи Тарас Козак та Нестор Шуфрич, але партія відмовилася від коштів, бо ті мали податковий борг. Козак разом з братом Богданом зробили платежі по 1,6 мільйона гривень, але партія їх не зарахувала. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зе вілла: Італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів 

Обидва парламентарі потрапили у Верховну Раду 2014-го року від партії “Опозиційний блок”. Вони пов’язані з Віктором Медведчуком. Брати Козака та Медведчука ведуть спільний бізнес з 2000-х років. Нардеп Козак з 2018-го року купив три телеканали — “Ньюзван”, “112 Україна” та “ЗІК”, на яких часто з’являються Вадим Рабінович, Нестор Шуфрич, Віктор Медведчук та інші політики ОПЗЖ.   

Нестор Шуфрич товаришує з Віктором Медведчуком більше 20-ти років. У кінці 90-х — у 2000-х роках Віктор Медведчук і Нестор Шуфрич працювали в Соціал-демократичній партії України СДПУ(о). Крім дружніх стосунків вони мають й бізнесові інтереси. Зокрема, зараз у нардепів Нестора Шуфрича і Тараса Козака є опосередковані зв’язки з аграрними компаніями дружини Віктора Медведчука Оксани Марченко.

Витрати ОПЗЖ

Партійні кошти в третьому кварталі 2019-го року пішли, зокрема, на оплату конференц-залів, які раніше орендувала ОПЗЖ, а також на розрахунок за інтернет та на банківські послуги. Гроші також витратили на абонентську плату з юридичних послуг. Загалом на все це пішло 70 тисяч гривень. 

48 мільйонів гривень з виборчого фонду пішли на агітаційну кампанію. Більше 37 мільйонів з них витратили на телебачення, пів мільйона з цієї суми отримали регіональні канали.  Решта суми з 76-ти мільйонів включає також виборчий фонд кандидатів від політичної сили. Вони також пішли на агітаційну кампанію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Гроші партії”: “Опозиційна платформа — За життя” витратила на кампанію 38 млн грн

“Слідство.Інфо” сфокусувалося здебільшого на аналізі витрат виборчого фонду партії. Зовнішня політична реклама коштувала ОПЗЖ майже шість мільйонів гривень. На виготовлення друкованих матеріалів для передвиборчої агітації пішло майже 1,8 мільйона гривень. Оплата за ефірний час на радіо коштувала партії більше пів мільйона гривень. На публікації агітації в друкованих ЗМІ витратили майже 875 тисяч гривень. 

Іншу частину коштів ОПЗЖ пустили на оплату за піар на центральних телеканалах. “Інтеру” партія заплатила за ефірний час 17 мільйонів гривень. Фірми, які входять до групи компаній “1+1”, отримали майже 10 мільйонів гривень. “ICTV” — більше чотирьох мільйонів гривень. 

Телеканал “СТБ” заробив за надання ефірного часу майже два мільйони гривень. Таку ж суму ОПЗЖ заплатила за ефірний час телеканалу “Ньюзван”. Компанії з групи “112” отримали майже три мільйони гривень. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нардеп Козак пояснив, чому не декларував витрати на навчання дітей у Швейцарії

Експерт Ігор Фещенко припускає, що видатки на ЗМІ “112 Україна”, “Ньюзван” та “ЗІК”, які належать нардепу від ОПЗЖ Тарасу Козакові, можуть бути значно більшими. “Ці медіа фактично відіграють роль PR-служб партії. Роль каналів посилилася після їх переходу під вплив Віктора Медведчука. І, схоже, вони цього навіть не приховують, адже під час виборчих кампаній розміщували на сторінках цих телеканалів рекламні дописи на користь Медведчука і партії ОПЗЖ. Важко порахувати, про які обсяги прихованих витрат ідеться”, зазначив аналітик руху ЧЕСНО Ігор Фещенко. 

Власник трьох телеканалів (“112”, “Ньюзван” та “ЗІК”) Тарас Козак зазначив “Слідству. Інфо”, що він не може нічого конкретно сказати щодо реклами, бо особисто цим не опікується.