Дії голови Одеського окружного адмінсуду Олега Глуханчука, про які повідомили журналісти “Слідства.Інфо” у новому фільмі “Король контрабанди”, є підставою для звільнення, вважає юристка “Автомайдану” Тетяна Чижик. Вона розповіла, що раніше суддя вже був фігурантом розслідування через керування авто в нетверезому стані.

Про це експертка, яка моніторить діяльність суддів, повідомила під час презентації фільму 26 лютого в Києві.

“Найперше — цим діям має надати оцінку правоохоронний орган, це в межах їхньої відповідальності. Але такі дії судді це підстава для дисциплінарної відповідальності. Будь-яка особа може звернутися зі скаргою до Вищої ради правосуддя, і Вища рада правосуддя на підставі цієї скарги має надати оцінку діям судді”, зазначила Чижик.

Як розповідало “Слідство.Інфо”, у новому фільмі-розслідуванні йшлося, зокрема, про те, що голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук міг допомагати бізнесмену Вадиму Альперіну вирішувати проблеми в судах, що стосувалися підконтрольних йому компаній. 

За словами експертки Чижик, наразі Вища рада правосуддя нерідко “всіляко покриває суддів” та затягує розгляди скарг, аби судді уникнули відповідальності. Зокрема, і щодо самого судді Олега Глуханчука.

“Раніше суддя Глуханчук уже був фігурантом такого розслідування. Три роки тому його спіймали за кермуванням у нетверезому стані, і він уникнув відповідальності. Вища рада правосуддя у своїй ухвалі вказала, що голова суду вчинив проступок, який завдав особливої шкоди авторитету судової системи. Однак, вони лише його відсторонили від здійснення правосуддя на пів року. Він отримував заробітну плату без доплат”, розповіла вона. 

За фактами, озвученими у фільмі, Тетяна Чижик має намір звернутися зі скаргою на суддю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Місто вкрадених квартир”: Як поліція допомагає відбирати житло в киян

Загалом у фільмі журналісти “Слідства.Інфо” оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен міг системно підкуповувати суддів, прокурорів та поліцейських. У розпорядженні редакції опинилася “чорна бухгалтерія” та листування Альперіна, з яких випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

Зокрема, як розповідало “Слідство.Інфо”, начальник відділу прокуратури Київської області Сергій Красножон фігурує в листуванні бізнесмена. Посадовець сповіщав Вадима Альперіна про те, що група правоохоронців, яка вела розслідування щодо нього, виїхала до Одеси. Чоловік пропонував бізнесмену за грошову винагороду дізнатися деталі цієї справи та плани правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чорна бухгалтерія “короля контрабанди”

Протиправна діяльність правоохоронців і високопосадовців, зазначимо, є підслідною Державному бюро розслідувань. Керівниця ДБР Ірина Венедіктова, яка була на показі фільму, зазначила, що у відомстві візьмуть до уваги факти, викладені журналістами “Слідства.Інфо”.

Нагадаємо, що детективи НАБУ затримали Вадима Альперіна торік у листопаді. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка махінаціями незаконно завозила товари в Україну. Через цю схему держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд призначив йому заставу в 70 мільйонів гривень, яку бізнесмен сплатив і вийшов із СІЗО. Зараз він на свободі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Генеральна домовленість: Як нинішні посадовці допомагають колишнім у їхніх кримінальних справах

Крім Альперіна правоохоронці затримали ще 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, пов’язаних з порушеннями митного законодавства. Серед них був і заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Зауважимо, що Альперіна вже арештовували в листопаді 2017-го. Тоді його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді він так само вийшов під заставу. Зараз ця справа слухається в Печерському суді Києва.