Виконувачка обов’язків директорки Державного бюро розслідувань (ДБР) Ірина Венедіктова зазначила, що у відомстві візьмуть до уваги факти, викладені журналістами “Слідства.Інфо” у фільмі-розслідуванні.

Про це вона сказала на показі стрічки “Король контрабанди” 26 лютого.

“Це наша підслідність і ми будемо працювати”, — сказала вона під час обговорення дій правоохоронців, про яких ішлося в розслідуванні. Венедіктова також попросила журналістів звернутися до ДБР із офіційним запитом. 

Керівниця ДБР Ірина Венедіктова (праворуч) під час показу фільму-розслідування “Король контрабанди”/ФОТО Слідство.Інфо

У новому фільмі журналісти “Слідства.Інфо” оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен міг системно підкуповувати суддів, прокурорів та поліцейських. У розпорядженні редакції опинилася “чорна бухгалтерія” та листування Альперіна, з яких випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

Зокрема, як розповідало “Слідство.Інфо”, начальник відділу прокуратури Київської області Сергій Красножон фігурує в листуванні бізнесмена. Посадовець сповіщав Вадима Альперіна про те, що група правоохоронців, яка вела розслідування щодо нього, виїхала до Одеси. Чоловік пропонував бізнесмену за грошову винагороду дізнатися деталі цієї справи та плани правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чорна бухгалтерія “короля контрабанди”

Окрім прокурора Красножона, Альперін також був на зв’язку із головою Одеського окружного адміністративного суду Олегом Глуханчуком. Він міг допомагати бізнесмену Вадиму Альперіну вирішувати проблеми в судах, що стосувалися підконтрольних йому компаній. 

Протиправна діяльність правоохоронців і високопосадовців, зазначимо, є підслідною Державному бюро розслідувань.

Нагадаємо, що детективи НАБУ затримали Вадима Альперіна торік у листопаді. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка махінаціями незаконно завозила товари в Україну. Через цю схему держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд призначив йому заставу в 70 мільйонів гривень, яку бізнесмен сплатив і вийшов із СІЗО. Зараз він на свободі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Генеральна домовленість: Як нинішні посадовці допомагають колишнім у їхніх кримінальних справах

Крім Альперіна правоохоронці затримали ще 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, пов’язаних з порушеннями митного законодавства. Серед них був і заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Зауважимо, що Альперіна вже арештовували в листопаді 2017-го. Тоді його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді він так само вийшов під заставу. Зараз ця справа слухається в Печерському суді Києва.