Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) завершили розслідування у справі за підозрою «короля контрабанди» Вадима Альперіна та ще п’ятьох фігурантів. За версією детективів, вони є учасниками одного з епізодів корупції на митниці, через яку держава втратила майже 64 мільйони гривень.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із офіційного сайту НАБУ.

Як зауважують у правоохоронному органі, цей епізод — один із низки злочинів на митниці, які вони досліджують. Загалом, за даними НАБУ, ідеться про зловживання, збитки від яких можуть сягати близько пів мільярда гривень.

За даними «Автомайдану», крім Альперіна у справі фігурують його «права рука» Олег Себов, працівники його офісу Євген Іскольд і Сергій Шкуратов, колишня директорка департаменту адміністрування митних платежів Державної фіскальної служби Аліна Данченко та ексзаступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Розслідування цієї справи детективи почали у вересні 2017 року. Підозру Альперіну та низці інших фігурантів справи оголосили у листопаді минулого року.

16 листопада цього року, як зауважують у НАБУ, підозрюваним відкрили матеріали для ознайомлення. Тепер справу мають передати до Вищого антикорупційного суду.

Також у правоохоронному органі додають, що матеріали стосовно ще п’ятьох осіб виокремили в окреме провадження, розслідування в якому триває.

Усім підозрюваним, за даними НАБУ, інкримінують частину 1 статті 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), частину 3 статті 212 (ухилення від сплати податків) та частину 2 статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За журналістами «Слідства.Інфо» стежили під час роботи над фільмом «Король контрабанди»

Як повідомляє НАБУ, у грудні 2017 року Вадим Альперін пропонував 800 тисяч доларів хабаря детективам, аби вони припинили розслідування та закрили кримінальне провадження. Утім, його викрили «на гарячому».

Фільм-розслідування «Слідства.Інфо» про Альперіна

Нагадаємо, що в лютому цього року агенція «Слідство.Інфо» презентувала фільм-розслідування про «короля контрабанди» Вадима Альперіна. Журналісти оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен Вадим Альперін міг системно підкуповувати суддів та правоохоронців.

У розпорядженні редакції, зокрема, опинилася «чорна бухгалтерія» та листування з телефону та електронної пошти Альперіна. З них випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

У фільмі журналісти «Слідства.Інфо» довели зв’язок Альперіна із кількома посадовцями в прокуратурі та поліції, а також — одеськими суддями.

Зокрема, ми розповідали, що начальник відділу прокуратури Київської області Сергій Красножон, згідно з отриманим нами листуванням, сповіщав Альперіна про заплановані слідчі дії правоохоронців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор, який «зливав» таємну інформацію «королю контрабанди» Альперіну, пройшов атестацію

Як ми зазначали, Альперін також був на зв’язку із головою Одеського окружного адміністративного суду Олегом Глуханчуком. Він міг допомагати бізнесмену Вадиму Альперіну вирішувати проблеми в судах, що стосувалися підконтрольних йому компаній.