Підсанкційний український бізнесмен Вадим Новинський намагався вивести свій бізнес з-під санкцій РНБО, які набрали чинності у грудні минулого року. Про це свідчать спроби перереєструвати компанії на інших власників протягом останніх місяців. Днями Мінʼюст скасував такі зміни, а СБУ заарештувала майно Новинського на 3,5 млрд гривень. Що означають ці рухи проросійського бізнесмена, «Слідству.Інфо» пояснив юрист Центру протидії корупції Вадим Валько.

13 квітня Служба безпеки України та Офіс генпрокурора заявили про арешт майна підсанкційного проросійського бізнесмена Вадима Новинського. Правоохоронці вважають, що Новинський намагався ухилитись від санкцій і перереєструвати свої компанії на людей, пов’язаних з державою агресором. Зміна бенефіціарів відбулася вже після того, як у грудні 2022 року набрали чинності санкції РНБО.

«Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур. Для реалізації оборудки він залучив підконтрольних приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Наразі, за матеріалами СБУ, Мін’юстом вже скасовано незаконні дії реєстраторів щодо низки підприємств олігарха», — повідомили у СБУ.

Після затвердження таких змін держреєстраторами до Мін’юсту надійшла скарга від компанії ТОВ «Амстор Трейд». Власником компанії є Володимир Вагоровський, колишній бізнес-партнер Новинського, з яким у нього був конфлікт через мережу магазинів «Амстор».

10 квітня Мін’юст задовольнив скаргу компанії і дії реєстраторів було анульовано. Крім того, приватного нотаріуса та державного реєстратора позбавили доступу до Єдиного державного реєстру.

Згідно з рішенням Мін’юсту, йдеться про компанії ПРАТ «УКРГАЗВИДОБУТОК», ТОВ «РЕГАЛ ПЕТРОЛЕУМ КОРПОРЕЙШН (ЮКРЕЙН) ЛІМІТЕД» та ТОВ «СМАРТ-ХОЛДИНГ».

«Це виглядає дуже схожим на спробу Новинського ухилитися від потенційної конфіскації і вивести активи з під дії санкції. Однією із санкцій, яка застосована до Новинського, є блокування активів. Вона, зокрема, передбачає позбавлення його на 5 років права розпоряджатися навіть тими активами, які прямо на нього не записані, але щодо яких він може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) може вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження. Будь-які дії щодо відчуження таких активів після введення санкцій неможливі», — пояснив «Слідству.Інфо» Вадим Валько, юрист Центру протидії корупції.

Зараз СБУ заблокувала корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин, де видобувають газ у промислових обсягах. Загальна сума арештованого майна становить понад 3,5 млрд грн, заявили в СБУ.

У групі «Смарт — Холдинг» вважають, що кримінальне провадження «є абсолютно безпідставним та є черговою спробою здійснення тиску на український соціально-відповідальний бізнес під час війни».

Новинського вважають одним з головних спонсорів УПЦ (МП). У квітні 2020 року митрополит Онуфрій висвятив народного депутата у диякони. І у 2022 році Новинський потрапив у санкційний список РНБО, куди увійшли служителі УПЦ (Московського патріархату).

У лютому 2022-го Forbes оцінив статки Новинського в $3,5 млрд. Це активи Метінвесту, газовидобування EnWell Energy, що входить до пʼятірки найбільших приватних газовидобувних компаній України, готель Park Inn у Києві, та харчовий бренд «Верес». За рік війни колишній нардеп втратив $2,5 млрд, відповідно до розрахунків Forbes. І вже у кінці 2022 — $1 млрд.

Через російську агресію Smart Holding тимчасово не контролює роботу торговельних центрів «Амстор» у Мелітополі та Бердянську, будівлі ТЦ у Маріуполі та Сєвєродонецьку майже повністю зруйновані. 27 червня російська ракета зруйнувала один із найбільших ТЦ у Кременчуці.