У Національній поліції наприкінці року вирішили замовити автомобілів на суму 87,4 мільйона гривень у компанії «Спец-Ком-Сервіс». Ця фірма регулярно постачає техніку відомствам зі структури Міністерства внутрішніх справ, а також фігурує у низці кримінальних проваджень щодо несплати податків.

Про намір підписати договір із компанією «Слідство.Інфо» довідалося із порталу публічних закупівель Prozorro.

Повідомлення про намір укласти договір опублікували 13 листопада. Відповідно до умов закупівлі, поліція до кінця року планує закупити 94 легкові автомобілі та 65 кросоверів. Постачальника обрали за переговорною процедурою для потреб оборони.

Зауважимо, що про свій інтерес до цієї закупівлі на майданчику Prozorro заявляли іноземні компанії. Зокрема, фірма Senso Dynamics LLC прикріпила документи з пропозицією автомобілів виробництва китайської корпорації BAW. Втім, у Нацполі відповіли, що необхідно подати цінову пропозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держохорона президента купила чотири Toyota Land Cruiser по 1,3 млн грн

Згодом вже інша компанія — Elements Pharma Inc. — написала, що має прямий контакт із автовиробником і поцікавилася, чи відповідає якийсь із запропонованих нею транспортних засобів вимогам поліції.

Утім, у Нацполі відповіли, що їм незрозуміла позиція потенційного учасника торгів і закликали його брати участь «на рівних засадах з іншими потенційними учасниками згідно законодавства України».

Постійні клієнти

«Слідство.Інфо» не вперше розповідає про перемоги «Спец-Ком-Сервісу» на закупівлях відомств зі структури Міністерства внутрішніх справ.

Так, у вересні ця фірма продала Нацгвардії 20 вантажівок за 26 мільйонів гривень. Також 21 серпня компанія виграла тендери на закупівлю автомобілів для перевезення арештантів. Крім того, наприкінці липня Національна поліція уклала договори на купівлю в цієї компанії 10 автомобілів-універсалів марки Fiat Doblo, 8 автівок типу пікап Isuzu D-MAX та трьох мотоциклів Honda Nc750 на загальну суму понад 13 мільйонів.

На початку ж липня Нацполіція замовила 150 нових автомобілів Renault Duster у «Спец-Ком-Сервісу» за майже 72 мільйони гривень. Водночас на сім місяців до того поліцейські купували в неї такі ж авто на 15 відсотків дешевше.

За нашими підрахунками, з кінця 2016 року структури МВС уклали з цією компанією договорів на майже 1,3 мільярда гривень. Водночас загалом «Спец-Ком-Сервіс» за цей період уклав договорів на суму близько 1,63 мільярда гривень. Відтак, частка угод із відомствами зі структури МВС складає близько 80%.

Кримінальні справи щодо «Спец-Ком-Сервісу»

Фірма «Спец-Ком-Сервіс» фігурує в кількох кримінальних провадженнях щодо ухилення від сплати податків.

Зокрема, у провадженні від 2016 року слідчі Управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві з’ясували, що «Спец-Ком-Сервіс» у 2016-2018 роках начебто укладала договори з фіктивними підприємствами для мінімізації податків. Про це ми дізналися з ухвали Деснянського районного суду Києві від грудня минулого року.

В іншому кримінальному провадженні, яке з літа 2017 року розслідувала ДФС на Полтавщині, йдеться про те, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» у 2017-2019 роках нібито користувалася послугами конвертаційного центру для несплати податків та незаконного переведення безготівкових грошей у готівку. Про це свідчить ухвала Київського районного суду Полтави від травня минулого року. Утім, у жовтні Крюківський районний суд Кременчука закрив згадане провадження після скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Із ухвали Печерського районного суду Києва від вересня 2017 року ми дізналися, що у 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, які нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. За версією слідства, компанія могла виплачувати хабарі посадовцям Нацгвардії за обрання їх переможцями. Як повідомляють «Наші гроші», в межах цієї справи у 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році — до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.

Фігурувала «Спец-Ком-Сервіс» і в кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах — від 2016 року. За версією податкової поліції, «Спец-Ком-Сервіс» була однією з компаній, через яку низка підприємств ухилялася від сплати податків, створюючи фальшивий податковий кредит. Правоохоронці зазначали цю компанію як таку, що має «ознаки фіктивності». Про це йдеться в ухвалі Богунського районного суду Житомира від серпня 2016 року.

«Спец-Ком-Сервіс» працює 11 років, її зареєстровано в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом. Засновниками фірми є Михайло Городових із Черкащини й Сергій Калюш із Вишневого.

Раніше ми розповідали, що кримінальне провадження щодо державної зради та розкрадання бюджетних коштів на підприємстві «Форт», у якому фігурує колишній керівник установи, закрили. Причина — закінчення строків досудового слідства.