Управління державної охорони, котре, зокрема, відповідає за безпеку Президента України, закупило 4 спецавтомобілі Toyota Land Cruiser Prado 2020 року випуску по 1,3 мільйона гривень за одиницю. Зі спецобладнання ці позашляховики обладнані проблисковими маячками, проблисковою фарою та гучномовцем.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на портал публічних закупівель Prozorro.

Договір за результатами конкурсу підписали 6 жовтня з компанією «Спец-Ком-Сервіс», яка повинна поставити ці авто до кінця поточного року.

«Автомобілі мають бензиновий двигун «Євро 6» на 4 літри, автоматичну шестиступеневу коробку передач, клімат-контроль, круїз-контроль, камеру заднього ходу, системи активної безпеки, двоступеневу передню, бокову та колінну подушки безпеки водія, передню та бокову подушки безпеки переднього пасажира, захисні шторки тощо. Також комплект включає захист двигуна, килими, аптечку, трос, рукавички і знак аварійної зупинки», — пише видання.

За даними «Наших грошей», найдешевша комплектація аналогічного авто з салону коштує 1,18 мільйона гривень за автівку в наявності та 1,27 мільйона гривень за автомобіль під замовлення.

Перемоги на тендерах

Як розповідало «Слідство.Інфо», компанія «Спец-Ком-Сервіс» є «улюбленим» постачальником МВС. 

За нашими підрахунками, з кінця 2016 року структури МВС уклали з цією компанією договорів на понад 1 мільярд 214 мільйонів гривень. При тому, що загалом «Спец-Ком-Сервіс» за цей період уклав договорів з держзамовниками на суму близько 1,48 мільярда гривень — тобто, частка угод із відомствами зі структури МВС складає близько 82%. Найбільшими замовниками приватної фірми з-поміж структур МВС були Нацполіція (понад 554 мільйони гривень), військова частина Нацгвардії №3078 (399 мільйонів гривень) та Держприкордонслужба (262 мільйони гривень).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацполіція закупить в «улюбленого» постачальника МВС фургони для перевезення арештантів

Засновниками «Спец-Ком-Сервісу» є Сергій Калюш із міста Вишневе під Києвом та Михайло Городових із Черкащини. Віднедавна фірмою керує Василь Даниляк. Як повідомляють «Наші гроші», житель Вишневого з такими прізвищем, ім’ям та по-батькові до весни 2017 року був начальником штабу оперативного управління Києво-Святошинської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області, а його дружина Валентина Даниляк до літа 2020 року очолювала Відділ контролю на міському електричному транспорті та залізничному транспорті Управління державного контролю на наземному транспорті.

Кримінальні провадження щодо «Спец-Ком-Сервісу»

Також ми повідомляли, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» фігурує в кількох кримінальних провадженнях щодо ухилення від сплати податків.

Зокрема, у провадженні від 2016 року слідчі Управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві з’ясували, що «Спец-Ком-Сервіс» у 2016-2018 роках начебто укладала договори з фіктивними підприємствами для мінімізації податків. Про це ми дізналися з ухвали Деснянського районного суду Києві від грудня минулого року.

В іншому кримінальному провадженні, яке з літа 2017 року розслідувала ДФС на Полтавщині, йдеться про те, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» у 2017-2019 роках нібито користувалася послугами конвертаційного центру для несплати податків та незаконного переведення безготівкових грошей у готівку. Про це свідчить ухвала Київського районного суду Полтави від травня минулого року. Утім, у жовтні Крюківський районний суд Кременчука закрив згадане провадження після скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Із ухвали Печерського районного суду Києва від вересня 2017 року ми дізналися, що у 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, які нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. За версією слідства, компанія могла виплачувати хабарі посадовцям Нацгвардії за обрання їх переможцями. Як повідомляють «Наші гроші», в межах цієї справи у 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році — до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.

Фігурувала «Спец-Ком-Сервіс» і в кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах — від 2016 року. За версією податкової поліції, «Спец-Ком-Сервіс» була однією з компаній, через яку низка підприємств ухилялася від сплати податків, створюючи фальшивий податковий кредит. Правоохоронці зазначали цю компанію як таку, що має «ознаки фіктивності». Про це йдеться в ухвалі Богунського районного суду Житомира від серпня 2016 року.

Головне фото — сайт Toyota.ua.