Щорічні втрати від маніпуляцій із безкоштовними ліками можуть становити щонайменше 2,5 мільярди гривень. Таку оцінку дають у БФ «Пацієнти України», який просуває ідею доступного та якісного лікування для усіх.

Про це йдеться у матеріалі «Не плати двічі за здоровʼя: як ініціатива «Є-Ліки» зберігає гроші державі і пацієнтам».

Щороку держава виділяє кошти на ліки, які мають бути безкоштовними для громадян України. Це препарати, які закуповуються за гроші платників податків і держава гарантує до них доступ. Якщо ще два роки тому держава виділила на програму безоплатних ліків понад 6,5  мільярдів гривень, то у 2021-му — вже 10 мільярдів.

Однак про таку можливість знають далеко не всі пацієнти.

«Пацієнти в лікарнях не бачили цих безоплатних ліків безкоштовних от взагалі. Вони навіть не знали, що вони існують. Тому що те, що надходило до лікарень, не надходило ніколи до пацієнта. Ліки спускалися в аптеку, і лікарі говорили пацієнтам — йдіть та купіть ліки в аптеці», — розповідає Інна Іваненко, виконавча директорка БФ «Пацієнти України». «Про те, що є безоплатні ліки, ніхто пацієнтам не озвучував. Ну їх фактично не було, тому що лікарі заробляли, перепродуючи ліки через аптеки, які куплені за державні кошти — кошти платників податків», — каже експертка.

Прикладом такої неефективності є нещодавній випадок в Житомирському онкоцентрі. Місцеві онкохворі змушені були купувати препарати, які були для них безкоштовними. А медиків правоохоронці підозрюють в тому, що отримані ліки вони «списували» і за пів ціни продавали їх приватним аптекам. Препарати продавали в кількох обласних центрах. Схема могла діяти щонайменше протягом останніх пів року. Крім того, під час обшуку було вилучено майже півмільйона гривень готівкою, а також чергову партію ліків до збуту, а це 50 упаковок вартісних медпрепаратів, які могли вже отримати хворі.

У «Пацієнтах України» оцінюють втрати від маніпуляцій із безкоштовними ліками щонайменше у 2,5 мільярди гривень щорічно. «40% коштів фактично розкрадались на закупівлях через схеми, які були на найвищому рівні», — каже Іваненко.

Випадків, коли недоброчесні лікарі продають пацієнтам ліки, які мають бути безкоштовними, багато. Виною цьому часто стає відсутність інформації про доступність цих вже оплачених державою ліків та корумпованість деяких медиків. У відповідь на це пацієнтські організації створили сервіс для контролю залишків ліків у медзакладах.

Проєкт «Є-Ліки» — це сайт, за допомогою якого можна перевірити кількість безкоштовних ліків у медичних закладах країни. Він був створений у 2016 році в Одесі, коли на сайт були додана інформація про залишків ліків спочатку лише у межах Одеської області. Цей пілот мав успіх, тож «Пацієнти України» почали поширювати його на інші області, разом із тезою, що публічність інформації про залишки ліків має бути для лікарень обов’язковою.

Натепер «Є-Ліки» є найбільшим ресурсом в Україні, на якому звітують близько двох третин від усіх медзакладів із 24 областей (крім анексованого Росією Криму).