Юристи “Автомайдану” направили скаргу до Вищої ради правосуддя (ВРП) щодо зв’язків голови Одеського окружного адмінсуду Олега Глуханчука та так званого “короля контрабанди” Вадима Альперіна, про які розповідало “Слідство.Інфо” у своєму фільмі-розслідуванні. 

Наша редакція отримала копію документа, яку юристи 2 березня відправили до ВРП. У ній вони просять, зокрема, відкрити дисциплінарне провадження щодо Глуханчука та звільнити його.

“Такі дії голови суду є грубим порушенням норм законодавства, які передбачають обов’язок судді бути незалежним, у тому числі в очах стороннього спостерігача, а також реагувати на усі факти втручання у його незалежність”, — йдеться у скарзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У ДБР заявили, що працюватимуть над фактами, викладеними у фільмі “Король контрабанди”

Керівниця проектів “Автомайдану” Катерина Бутко повідомила “Слідству.Інфо”, що Вища рада правосуддя має розглянути скаргу щодо Глуханчука впродовж місяця.

“Такі скарги розглядаються впродовж тридцяти днів. За цей час Вища рада правосуддя має повідомити, відкриває вона дисциплінарне провадження щодо Глуханчука чи ні”, — зазначила вона.

У  фільмі-розслідуванні “Король контрабанди” журналісти “Слідства.Інфо” оприлюднили факти, які вказують на те, що відомий одеський бізнесмен міг системно підкуповувати суддів, прокурорів та поліцейських. У розпорядженні редакції опинилася “чорна бухгалтерія” та листування Альперіна, з яких випливає, що бізнесмен міг платити хабарі за переслідування конкурентів та правоохоронців, які вели розслідування щодо підконтрольних йому компаній.

Зокрема, там ішлося й про те, що голова Одеського суду Олег Глуханчук міг допомагати бізнесмену Вадиму Альперіну вирішувати проблеми в судах, що стосувалися підконтрольних йому компаній. 

На думку юристів “Автомайдану”, дії голови Одеського окружного адмінсуду Олега Глуханчука є підставою для звільнення. Зазначимо також, що Глуханчук раніше вже був фігурантом розслідування через керування авто в нетверезому стані.

Крім того, “Слідство.Інфо” розповідало про те, що  в листуванні бізнесмена фігурує начальник відділу прокуратури Київської області Сергій Красножон. Посадовець міг сповіщати Вадима Альперіна про плани правоохоронців, які вели провадження щодо нього. Згідно з листуванням, чоловік пропонував бізнесмену за грошову винагороду дізнатися деталі цієї справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чорна бухгалтерія “короля контрабанди”

Протиправна діяльність правоохоронців і високопосадовців, зазначимо, є підслідною Державному бюро розслідувань. Керівниця ДБР Ірина Венедіктова, яка була на показі фільму, зазначила, що у відомстві візьмуть до уваги факти, викладені журналістами “Слідства.Інфо”.

Нагадаємо, що детективи НАБУ затримали Вадима Альперіна торік у листопаді. За даними слідства, він є очільником злочинної організації, яка махінаціями незаконно завозила товари в Україну. Через цю схему держава втратила майже 78 мільйонів гривень. Суд призначив йому заставу в 70 мільйонів гривень, яку бізнесмен сплатив і вийшов із СІЗО. Зараз він на свободі.

Крім Альперіна правоохоронці затримали ще 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів, пов’язаних з порушеннями митного законодавства. Серед них був і заступник начальника Київської митниці Сергій Тупальський.

Зауважимо, що Альперіна вже арештовували в листопаді 2017-го. Тоді його підозрювали в спробі дати співробітнику НАБУ 800 тисяч доларів хабаря. Утім, тоді він так само вийшов під заставу. Зараз ця справа слухається в Печерському суді Києва.