Група з понад 60 несправжніх акаунтів у соцмережі Facebook, за твердженням журналістів, працює у Львові на користь представників місцевої влади. Ідеться, зокрема, про бізнесмена та депутата міськради Григорія Козловського та голову міста Винники Володимира Квурта.

Про це розповідають “Наші гроші. Львів”.

Журналісти встановили, ботоферма почала діяти у першій половині 2019 року. Саме в цей час голова Винників, міста поблизу Львова, Володимир Квурт був кандидатом у народні депутати. Несправжні профілі в соцмережах активно коментували, зокрема, пост про зустріч Квурта із виборцями. Більшість ботів переважно використовували для власного акаунта фото росіян із соцмережі “Вконтакте”. 

Група фейкових акаунтів також сихронно поширювала інформацію про кандидата в нардепи. Журналісти встановили, що торік у липні протягом доби частина ботів завантажила на свої сторінки відео на підтримку Квурта майже 200 разів. 

Окрім цього, група акаунтів активно критикувала будівництво заводу поблизу Винників, який планують збудувати неподалік місця проживання групи місцевих депутатів. Наприклад, акаунт Надії Бойченко, який використовує фото росіянки, назвав будівництво “другим Чорнобилем біля Львова”. Зазначимо, що Квурт також публічно висловлювався проти зведення цього підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Слідство.Інфо публікує внутрішню переписку заблокованої Facebook “фабрики тролів”

Серед депутатів, які проживають поблизу майбутнього заводу відомий бізнесмен та депутат львівської міськради Григорій Козловський, якого також активно підтримувала група ботів. Зокрема, обшуки на його тютюновій фабриці вони називали “наїздом на вітчизняного виробника”. Так само вони у соцмережах підтримували будівництво компанією Avalon (співвласником якої є Козловський) 72-метрового готелю Hilton посеред львівського Парку культури і відпочинку.

За інформацією медіа, фейкові акаунти переважно поширювали та коментували дописи на користь депутатів та членів двох партій “Свободи” та “Європейської солідарності”. Львівські осередки цих партій перебувають в близьких відносинах із Григорієм Козловським. Після публікації матеріалу, зазначають журналісти, частину несправжніх профілів видалили.

Нагадаємо, минулого року команда “Слідства.Інфо” провело власне розслідування із дослідження роботи ботоферм під час парламентських виборів в Україні. Близько 1,5 місяця наш журналіст під прикриттям пропрацював на одній з таких фабрик ботів у Києві. 

За результатами журналістського розслідування команда “Слідства.Інфо” презентувала фільм “Я — бот”, у якому показала, як працює ботоферма зсередини, хто з політиків користується її послугами й скільки це коштує.

За день до прем’єри розслідування, Facebook заблокував кількасот акаунтів, фейсбук-сторінок і груп, які використовували для дезінформації. Їх пов’язують з київською PR-агенцією Pragmatico. Ця фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соціальних мережах.

24 вересня Слідство.Інфо опублікувало архів внутрішньої переписки ботоферми.