Редакція Слідства.Інфо публікує архів внутрішньої переписки київської ботоферми, пов’язаної з піар-агенцією Pragmatico, де працював під прикриттям журналіст Василь Бідун. Усі завдання ботам надсилали в месенджері Telegram.

Ботоферма працювала в інтересах різних політиків. Зокрема, боти підтримували лідера партії «Голос» Святослава Вакарчука, голову партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, кандидата від «Слуги народу» Сергія Сівоху й нардепа Сергія Шахова. 

Загалом за час роботи журналіста під прикриттям, його «група» написала щонайменше 40 тисяч проплачених коментарів. 

У внутрішній переписці ботоферми є також менш відомі політики, в інтересах яких писали боти. Зокрема, хвалебні коментарі лишали про колишнього народного депутата Миколу Томенка, який балотувався в парламент від «Громадянської позиції», а тепер хоче позмагатися за крісло міського голови Києва. 

Нагадаємо, за результатами кількамісячного журналістського розслідування й роботи під прикриттям на цій фабриці ботів команда Слідства.Інфо презентувала фільм «Я — бот», в якому показала, як працює ботоферма зсередини, хто з політиків користується її послугами й скільки це коштує.

За день до прем’єри розслідування, Facebook заблокував кількасот акаунтів, фейсбук-сторінок і груп, які використовували для дезінформації. Їх пов’язують з київською PR-агенцією Pragmatico. Ця фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соціальних мережах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ботоіндустрія зсередини: хто користується та скільки коштує