Facebook заблокував кількасот акаунтів, фейсбук-сторінок і груп, які використовували для дезінформації. Їх пов’язують з київською PR-агенцією Pragmatico.

Саме в цій компанії понад місяць працював під прикриттям журналіст Слідства.Інфо Василь Бідун. Від імені фейкових акаунтів він писав хвалебні й критичні коментарі про українських політиків для соцмережі Facebook та YouTube.

Як повідомила 16 вересня керівниця політики з кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер, фабрика тролів витратила близько 1,6 мільйона доларів на рекламу в соціальних мережах. За даними компанії, заблоковані сторінки переглянули щонайменше 4,2 мільйона акаунтів.

«Ми постійно працюємо над виявленням і припиненням цього виду діяльності, оскільки не хочемо, щоб наші служби використовувались для маніпулювання людьми», — наголосили у Facebook.

За результатами кількамісячного журналістського розслідування й роботи під прикриттям на цій фабриці тролів команда Слідства.Інфо створила фільм «Я — бот», в якому дослідила, як працює ботоферма зсередини, хто з політиків користується її послугами та скільки це коштує.

Презентація фільму відбудеться 18 вересня о 19:00.