До реконструкції Бориспільської лікарні, яку нещодавно з інспекцією відвідав президент Володимир Зеленський, залучені компанії-фігуранти низки кримінальних проваджень. Зокрема, й щодо фінансових оборудок з бюджетними коштами. 

Про це “Слідство.Інфо” довідалося з Єдиного реєстру судових рішень. 

Ідеться про будівництво Бориспільської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування, через яку в липні минулого року між президентом та секретарем міської ради стався конфлікт. Очільник держави вимагав пояснень від чиновника мерії Ярослава Годунка, чому недобудований медичний заклад. Той у відповідь вказав на районну адміністрацію, яка напряму підпорядковується президенту. Говорячи про проблеми цієї лікарні, Зеленський тоді публічно назвав опонента “розбійником” і мав намір зателефонувати голові СБУ Івану Баканову щодо “цього чорта”. 

Напередодні, 19 лютого, президент проінспектував будівництво цієї медичної установи. “Ми приїхали і почала будуватися лікарня. Має бути результат. У липні ми домовилися, що ця лікарня буде здана за рік. Першу частину буде здано в березні, другу – у червні, третю – в липні. І залишиться пологове відділення, яке буде побудоване до кінця року”, – заявив Зеленський під час огляду лікарні. 

Президент відвідує Бориспільську багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування/ФОТО з офіційного сайту Офісу президента

На реконструкцію Бориспільської багатопрофільної лікарні виділили понад 40 мільйонів гривень. За ці кошти дві компанії підрядники мають привести до ладу внутрішні приміщення та фасад, утеплити будівлю. Реконструкцію обіцяють завершити до кінця року. 

Утім, агенція “Слідство.Інфо” виявила, що за компаніями-підрядниками, які виконують будівельні роботи, тягнеться низка кримінальних проваджень. На кожну з компаній заведено щонайменше по три кримінальні провадження. Ми публікуємо інформацію про деякі з них. Ідеться, зокрема, про фінансові оборудки.

Читайте також В одеських лікарнях виявили неякісну протипожежну систему, за яку віддали 8 млн грн

За реконструкцію фасаду лікарні, на яку передбачили майже 18 мільйонів гривень, відповідає “Ремонтна компанія “Ізол”. За ці гроші підприємці мають провести ремонт будівлі та утеплити фасад. Ця компанія раніше вже вигравала на конкурсах бюджетні кошти. Нині фірма фігурує у кількох розслідуваннях правоохоронців щодо оборудок з бюджетними коштами. Так, київська поліція вважає, що “Ізол”, разом з іншими п’ятьма компаніями завищували обсяги виконаних робіт. У цьому, за інформацію слідства, їм допомагали посадовці однієї з районних адміністрацій столиці. Про це наша редакція довідалася з ухвали Деснянського районного суду за червень 2017 рік.

Крім того, торік поліція почала розслідувати ще одне провадження, де фігурує “Ізол”. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з ухвали Святошинського райсуду столиці за січень 2019 року. Провадження стосується привласнення й розтрати майна. Компанії закидають співпрацю з фіктивними фірмами. За версією правоохоронців, “Ізол” закуповувала роботи та товари через компанії, які насправді не ведуть підприємницьку діяльність. Слідчі встановили, що частина засновників фіктивних підприємств не знала про їхнє існування. 

Ще 22 мільйони отримала компанія “Атіс+1”, яка виконує внутрішні роботи. Ця компанія фігурує у розслідуванні бориспільських правоохоронців. Як видно з ухвали Бориспільського міськрайонного суду за грудень 2018 року, представники компанії відповідали за утеплення горищ місцевої школи №1. Утім, виконали роботу не в повному обсязі. Слідчі зазначають, що попри це чиновники управління капітального будівництва Бориспільської міської ради, які замовляли ці послуги компанії, прийняли незавершену роботу від підрядника. Тож зараз триває слідство щодо представників міської ради та “Атіс+1”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зе вілла: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів 

Нагадаємо, нещодавно ми оприлюднили розслідування, у якому йдеться про те, що в українські лікарні постачають сумнівні стерилізатори хірургічних інструментів. Полтавський підприємець, обвинувачений у продажі фальсифікованих апаратів, продовжує постачати медустановам обладнання. За останні три роки пов’язані з ним фірми продали парові стерилізатори 18 лікарням.

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).