Розслідування журналістів Siena виявило, що литовська рекрутингова компанія «Hirelabas» використовувала українських біженців на низькооплачуваних роботах з понаднормовим графіком. Власником компанії виявився колишній ув’язнений Мечісловас Бушас, якого затримували за фінансові махінації та контрабанду цигарок з Білорусі. 

Українців, які влаштовувались на роботу за кордоном через послуги фірми «Hirelabas», чекав понаднормовий графік роботи, низька платня та відсутність трудового стажу. Компанія, яка публічно обіцяла співробітникам хороші умови праці, насправді обходила литовські закони і обманювала найнятих працівників. 

Мечісловас Бушас (фото Андріаса Швітраса/Siena)

«Для Hirelabas українці — це дешева робоча сила, яку можна експлуатувати, і вони не підуть скаржитися. Так було три-чотири роки тому, бо на той час українці були вразливі і не знали, де отримати допомогу», — розповів Тадас (ім’я змінено з метою безпеки — Ред.), людина, яка добре знає принципи роботи «Hirelabas».

«Hirelabas» публічно рекламує, що займається лізингом персоналу та тимчасовим працевлаштуванням. За відкритими даними, на другий рік роботи оборот «Hirelabas» перевищив мільйон євро. В останні роки її доходи коливалися між 3 і 6 мільйонами євро.

На своєму сайті компанія повідомляє, що вже п’ятий рік пропонує українцям роботу в Литві. Дані з реєстрів свідчать, що у лютому 2019 року філія «Hirelabas» була створена і в Україні. Зараз приміщення київського офісу «Hirelabas» пустує — компанія проводить підбір персоналу дистанційно.

Скріншот зі сайту Hirelabas

За кілька місяців до відкриття офісу в Україні у місті Пунськ відкрився польський філіал «Hirelabas» — «Hirelabas Group». Як з’ясували журналісти, польська компанія допомагала «Hirelabas» обійти литовське законодавство, що забороняє тимчасове працевлаштування осіб з третіх країн, зокрема, і з України. Скориставшись прогалиною у законодавстві, «Hirelabas» роками залишався у сірій зоні.

Хоча сама компанія обіцяє, що вся робота в «Hirelabas» законна, деякі робітники працювали нелегально. Журналісти знайшли лист, надісланий німецькою митною службою Мечісловасу Бушасу. У документі йдеться про те, що під час перевірки у німецькій компанії виявили двох українців і одного громадянина Литви, які працювали нелегально. За це порушення працівникам, згідно з документом, загрожувало позбавлення волі на строк до 3 років або штраф. Бушас названий у документі співучасником, який допоміг організувати нелегальну роботу. 

Однак розслідування проти Бушаса було припинено. За оцінкою німецьких чиновників, через малозначність можливого правопорушення.

Литовські працівники «Hirelabas» розповіли, що також змушені були платити додаткові податки, які насправді мала сплачувати компанія. 

Зараз Бушас знову має проблеми з правоохоронними органами. Служба розслідування фінансових злочинів Литви підтвердила, що проти «Hirelabas» ведеться розслідування за звинуваченням у шахрайстві з бухгалтерською звітністю.

В таких умовах розміщують українців в литовському місті Утена/ фото Siena)

Люди, які постраждали від «Hirelabas», стверджують, що вони намагаються всіляко застерегти інших від роботи з цією компанією.

«Я знайшов сторінку, де не можна видаляти коментарі, написав все це і опублікував. Потім мені почали дзвонити, виявилося, що багато людей також були ошукані «Hirelabas». Близько року мені дзвонили люди, які хотіли там працювати, я їм розповідав, що робити, що не робити. Що краще взагалі там не працювати», — розповів колишній співробітник компанії литовець Лайміс Станіслаускас.