Теруправління Державного бюро розслідувань (ДБР) у Миколаєві відкрило провадження щодо можливого перевищення влади або службових повноважень співробітниками Одеського слідчого ізолятора.

Про це “Слідству.Інфо” повідомили у пресслужбі ДБР.

Підставою для початку розслідування став матеріал нашої агенції “Як в’язнів Одеського СІЗО “падають з нар” про побиття і вимагання коштів з арештантів. Як з’ясували журналісти, до знущання над ув’язненими були причетні щонайменше двоє колишніх працівників установи.

“Наразі досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) та процесуальні дії”, — зазначили в Держбюро розслідувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Обвинувачений у вимаганні грошей: що відомо про працівника СІЗО в Одесі, де загинув в’язень

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, до побиття та вимагання коштів у в’язнів можуть бути причетні щонайменше двоє експрацівників Одеського СІЗО — Олександр Торзюк та Валентин Слабінський. Зі слів ув’язнених, ці люди виводили їх до приміщень, де їх били в’язні, які користуються особливими умовами в тюрмі. Арештанти розповіли, що з них вимагали гроші та змушували брати провину за злочини на себе.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало про привілейоване становище окремих в’язнів в Одеському СІЗО. У фільмі-розслідуванні “Тюрма можливостей“ журналісти повідомили, що конвоїр ізолятора дозволяв в’язню, обвинуваченому в особливо тяжкому злочині, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Схожа історія, як ми виявили, також відбувалася і з арештантами Київського СІЗО. 

Невдовзі після оприлюднення фільму Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження, а Міністерство юстиції і Державна кримінально-виконавча служба, яким підпорядковуються всі українські тюрми, почали службове розслідування.